Škoda Group loni výrazně zvýšila tržby, provozní zisk klesl

Tramvaj ForCity Smart Artic v Tampere. Pramen: Škoda GroupTramvaj ForCity Smart Artic v Tampere. Pramen: Škoda Group

Za nejvýznamnější milník roku 2023 označuje Škoda zisk zakázky na výrobu až 200 tramvají pro Prahu v hodnotě přes 16 miliard korun.

Strojírenská skupina Škoda Group vykázala za loňský rok meziroční nárůst tržeb o 81 procent na 1,382 miliardy eur (cca 34 mld. Kč). Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) naopak poklesl o 57 procent na 21,8 milionu eur (cca 537 mil. Kč). Skupina to dnes oznámila v tiskové zprávě.

V poklesu EBITDA se podle firmy projevily ještě dopady koronavirové nákazy a ruské agrese na Ukrajině.

„Vysoké investice, které jsme v posledních letech směřovali do našich závodů, se v loňském roce projevily zvýšením výrobní kapacity i výkonnosti. V roce 2023 jsme dodali 400 vozů, což je oproti předchozímu roku o 88 procent více,“ doplnil šéf Škody Group Petr Novotný.

Počet výrobních hodin loni meziročně stoupl o 16 procent na 5,1 milionu. V roce 2022 bylo dodáno 213 vozů a počet výrobních hodin byl 4,4 milionu. „V následujícím období plánujeme držet počet nových zakázek i ukazatel EBITDA na stabilní úrovni,“ dodal finanční ředitel Jaroslav Zoch.

Za nejvýznamnější milník roku 2023 označuje Škoda zisk zakázky na výrobu až 200 tramvají pro Prahu v hodnotě přes 16 miliard korun. K významným obchodním úspěchům patří podle firmy také výroba nočních vlaků pro finského dopravce VR, smlouva na dodávku metra do bulharské Sofie nebo nové tramvaje pro německý Kassel.

Začátkem roku 2023 získala skupina nové podniky v Rakousku (Molinari Rail) a Belgii (The Signalling Company).

Tagy Škoda Group
2 komentáře