Kopřivnické Muzeum osobních automobilů Tatra převzal kraj, plánuje rozsáhlou rekonstrukci

Technické muzeum Tatra v Kopřivnici. Zdroj: Google Street ViewTechnické muzeum Tatra v Kopřivnici. Zdroj: Google Street View

Proměnou projde také expozice.

Moravskoslezský kraj převzal Technické muzeum osobních automobilů Tatra v Kopřivnici. Objekt projde rozsáhlou rekonstrukcí a získá novou expozici osobních automobilů Tatra.

„Budova, kterou kraj přebírá do svého majetku, už je ve skutečně nevyhovujícím stavu. Od loňska má sice opravenou střechu, ale zjistilo se, že jsou nevyhnutelné další velké investice. Město Kopřivnice by nemělo šanci tak vysoké náklady pokrýt, a tak vznikla myšlenka, že majetek přejde pod kraj, který prostředky zajistí nejen ze svého rozpočtu, ale také z externích zdrojů,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslav Kania.

Moravskoslezský kraj již zadal zpracování dokumentace, která má za cíl zkvalitnit expozici muzea. Úkolem projektantů je sjednotit konstrukční prvky v prostorech muzea a navrhnout důstojné kulisy, které podtrhnou výjimečnost každého exponátu a pomohou oslovit větší okruh návštěvníků.

Chybět nebudou ani interaktivní a technologické prvky, jako jsou muzejní aplikace, dotykové a LED panely, hlasový průvodce nebo třeba rozšířená realita. Muzeum by po rekonstrukci mělo mít i nový kinosál a edukační zónu.

„Naším cílem je přetvořit muzeum na moderní a atraktivní instituci, která opět bude jedním z největších turistických lákadel v regionu,“ dodal náměstek hejtmana kraje Lukáš Curylo.

Plánuje se kompletní rekonstrukce budovy

Kraj zadá rovněž zpracování projektové dokumentace na kompletní rekonstrukci budovy muzea. Náklady na tuto plánovanou investici zatím nejsou vyčísleny ani odhadovány, dá se ale předpokládat, že přesáhne minimálně 100 milionů korun. Práce začnou nejpozději v roce 2029.

„Kraj má nyní ve správě obě tatrovácká muzea, jak nové krajské Muzeum nákladních automobilů Tatra, tak i Technické muzeum osobních automobilů Tatra, které bylo původně městské. To nám umožní návštěvníkům nabízet komplexní prohlídku obou muzeí včetně Slovenské strely, která pod správu kraje přešla včetně jejího krytého stání,“ uzavřel Curylo.

Tagy Kopřivnice Moravskoslezský kraj Tatra Tatra muzeum
23 komentářů