Po tragické srážce vlaků v Pardubicích skončilo v nemocnicích 27 lidí. Policie už zná národnost obětí

Srážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků v Pardubicích. Foto: Drážní inspekce

Škody přesahují 110 milionů korun.

Po noční tragické srážce vlaků v Pardubicích tři nemocnice z okolí přijaly 27 lidí. V nemocnici v Pardubicích jich skončilo 18, v Chrudimi tři a v Hradci Králové šest. Některé ze zraněných nemocnice po ošetření už propustily domů. ČTK to řekli mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová a Fakultní nemocnice Hradec Králové Jakub Sochor.

Obrazem: Dronové záběry ukazují ničivou sílu tragické srážky vlaků v Pardubicích

Mezi čtyřmi oběťmi srážky vlaků v Pardubicích jsou dvě ukrajinské občanky, občanství dalších obětí se upřesňuje, uvedlo ukrajinské ministerstvo zahraničí. Na místě je podle něj zástupce ukrajinského konzulátu z Brna.

„Podle předběžných informací zahynuli čtyři lidé. Mezi nimi jsou dvě občanky Ukrajiny, občanství dalších obětí se upřesňuje. Dalších 34 osob utrpělo lehká zranění, ošetřeni byli na místě. Jednotlivé osoby byly převezeny do zdravotnických zařízení ve městech Pardubice a Hradec Králové,“ uvedla mluvčí konzulární služby ministerstva, jejíž vyjádření citovala ukrajinská média.

Lidé při nehodě utrpěli hlavně poranění hlavy, krční páteře, otřesy mozku a pohmožděniny, uvedla Semrádová. „Do Pardubic bylo přivezeno 18 lidí, do Chrudimi tři. Z chrudimských pacientů zůstávali přes noc na pozorování všichni, v průběhu dneška nebo pátku bychom je mohli propustit do domácího léčení,“ dodala. V Pardubické nemocnici je podle ní pět pacientů se středně vážnými zraněními, ostatní s lehkými. Kdy by mohli být propuštěni, zatím není jasné.

Fakultní nemocnice Hradec Králové podle svého mluvčího v souvislosti s nehodou v Pardubicích neprodleně posílila svůj traumatologický tým a byla připravená na příjem vyššího počtu zraněných. „Do nemocnice bylo převezeno celkem šest lehce zraněných osob, dva dospělí a čtyři děti. K dnešní sedmé hodině zůstávají v péči lékařů nemocnice dvě osoby, ostatní pacienti již byli propuštěni do domácí péče,“ řekl Sochor ČTK.

V případu noční tragické srážky vlaků v Pardubicích policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. ČTK to řekla mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Škody po nehodě přesahují 110 milionů korun. „Na nákladním vlaku jsou škody asi 50 milionů korun, na expresu 60 milionů a na trati asi 300.000 korun,“ informoval ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal.

Při čelní srážce expresního vlaku dopravce RegioJet s nákladním vlakem v noci na dnešek v Pardubicích zemřeli čtyři lidé. V rychlíku podle hasičů z Pardubického kraje cestovalo kolem 380 lidí. Nehodu vyšetřuje Drážní inspekce a policie. Vyšetřovatelé zahájili úkony trestního řízení pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, řekla dnes ČTK mluvčí krajské policie Markéta Janovská.

Tagy pardubice srážka vlaků srážka vlaků Pardubice srážka vlaků v Pardubicích
137 komentářů