Pardubický kraj se loučí s průplavem DOL, splavnění do Pardubic podporuje

Kanál DOL, vizualizace. Pramen: MDČRKanál DOL, vizualizace. Pramen: MDČR

Ve čtvrté změně ZÚR se například upřesňuje také trasa přivaděče k dálnici D35 kolem Vysokého Mýta.

Pardubický kraj hodlá na příštím zasedání zastupitelstva koncem června pohřbít mrtvý projekt kanálu Dunaj – Odra – Labe vyškrtnutím územní rezervy ze zásad územního rozvoje. Kraj to oznámil v tiskové zprávě, kterou uvedl slovy Sbohem, kanále!

Půjde o čtvrtou aktualizaci zásad územního rozvoje Pardubického kraje. Cílem je odblokovat pozemky, které od roku 2010 chránila vláda pro případné budování kanálu, což podle kraje brání rozvoji obcí. Projekt, který podporoval předchozí prezident Miloš Zeman, zastavila loni v únoru po Zemanově odchodu z Hradu současná vláda, která ochranu z pozemků sejmula. Ministr dopravy Martin Kupka projekt označil za nesmyslný.

„O zrušení územní rezervy jsme dlouho usilovali společně se starosty obcí. Na první pohled se jednalo o vizionářský projekt, ale byly to spíše vzdušné zámky. Projekt neměl s ohledem na své náklady, i když jeho jednotlivé funkce bylo možné považovat za pozitivní, nikdy šanci vzniknout,“ sdělil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Vyjmutí kanálu ze zásad územního rozvoje podle něj odblokuje velké množství pozemků v obcích, kterým ochranné pásmo bránilo v rozvoji v přirozeném směru. „Koridor byl totiž vymezen v místech, která jsou vhodná pro jiné využití, ať už se jedná o bytovou nebo individuální výstavbu,“ dodal Netolický.

Zároveň ale připomněl, že kraj i nadále podporuje splavnění Labe do Pardubic, kde má vzniknout nákladní přístav.

Ve čtvrté změně ZÚR se například upřesňuje také trasa přivaděče k dálnici D35 kolem Vysokého Mýta a Chocně (přeložka silnice II/312 Vysoké Mýto – Choceň – České Libchavy).

DOL v mapě. Pramen: MDČR

DOL v mapě.
Pramen: MDČR

Tagy DOL kanál Dunaj-Odra-Labe Pardubický kraj
15 komentářů