Středočeský kraj vypíše soutěž na část obchvatu Rakovníka

Vizualizace obchvatu Rakovníka. Foto: MetroprojektVizualizace obchvatu Rakovníka. Foto: Metroprojekt

Běží ještě projektová příprava další části obchvatu, jeho stavba by mohla začít v roce 2026.

Středočeští radní odsouhlasili vypsání zakázky na stavbu další části severního obchvatu Rakovníka. Pokud nenastanou v soutěži komplikace, stavba by měla začít ještě letos. Hotovo má být v roce 2027.

Jde o stavbu, o které se mluví ve městě dlouho. V roce 2017 například Středočeský kraj vydal prohlášení, že hotovo bude do čtyř let.

Celý obchvat bude měřit 1,85 kilometru a propojí komunikace v ulicích Lišanské a Luženské, resp. bude s ulicí Luženskou souběžná. Silnice povede mimo zastavěné území, převážně po stávající zemědělské půdě,“ řekl Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

Kraj předpokládá, že celkové náklady dosáhnou zhruba 268,5 milionu korun. To je výrazně méně, než kraj odhadoval v roce 2017. Tehdy šlo o 348 milionů korun.

Stavba má pravomocné stavební povolení. Obchvat bude sloužit především k převedení tranzitní dopravy ze silnic II/229 (ulice Lišanská) a II/237 (ulice Luženská) směřujících do centra města Rakovníka. Součástí úprav je také zřízení sjezdů pro dopravní připojení stávajících nemovitostí a objektů, ale také plánovaných budoucích záměrů.

Obchvat Rakovníka budou tvořit tři části: již dokončená B2 a plánované úseky B1 a B3. Pro část B1 pokračuje příprava dokumentace pro stavební povolení. Detailní informace o obchvatu jsou na stránkách města. Část B1 by se mohla začít stavět v roce 2026.

Trasa obchvatu Rakovníka. Foto: Metroprojekt
Tagy obchvat Rakovníka Rakovník Středočeský kraj
15 komentářů