Německo řeší velké podvody s jízdenkou na neomezené cestování

Tramvaj NGT DX DD v Drážďanech. Foto: DVBTramvaj NGT DX DD v Drážďanech. Foto: DVB

Jen v Drážďanech jde o 15 tisíc transakcí.

Německé dopravní podniky zjistily, že jízdenka na neomezené cestování městskou a regionální veřejnou dopravou Deutschland Ticket (D-Ticket) přilákala i podvodníky. Jen v Drážďanech tak vznikla škoda za více než milion eur.

O podvodech informovaly samy dopravní podniky nebo dopravní svazy. Došlo k nim při platbě jízdenek bankovním inkasem a nedostatečnou kontrolou párování plateb. „Došlo k podvodu při objednávání jízdenek při zadávání IBAN (mezinárodní číslo bankovního účtu, pozn. redakce). Při zadávání platby byly uvedeny nesprávné nebo odcizené údaje,“ uvedl drážďanský dopravní podnik DVB na svých stránkách u vysvětlení, proč pozastavil možnost nákupu jízdenek bankovním inkasem. Umožňuje ji jen stávajícím zákazníkům, ostatní musejí zaplatit kartou. Řada jízdenek tak nebyla v praxi zaplacena nebo došlo k platbě z cizího účtu.

DVB ve svém prohlášení uvedl, že v jeho případě se problém týká zhruba 15 tisíc transakcí v hodnotě 1,4 milionu eur. Platba inkasem je sice už spíše méně obvyklý způsob nákupu jízdních dokladů, v Německu se ale pro tuto možnost rozhodli, aby byla zachována co nejširší možnost nákupu jízdenek. Dopravní podniky vyzvaly veřejnost, aby si lidé zkontrolovali své účty, zda nedošlo k platbě za jízdenku někoho jiného.

Dopravci kvůli vyšetřování celého případu policií nechtějí více situaci komentovat. Jízdenka na neomezené cestování stojí 49 eur. Koupilo si ji přes 20 milionů lidí, 11 milionů cestujících ji využívá pravidelně.

Rok neomezeného cestování za 49 eur měsíčně. Jízdenka pokračuje, polovina lidí ji zkusila a zrušila

Tagy D-Ticket Deutschland-Ticket
76 komentářů