dpp

Na hlavním nádraží v Praze se čelně srazil CityElefant s lokomotivou, škoda přesahuje 100 milionů korun

Elefant po střetu s posunovací lokomotivou, Praha hl. n. (24.5. 2024). Pramen: SŽElefant po střetu s posunovací lokomotivou, Praha hl. n. (24.5. 2024). Pramen: SŽ

Událost výrazně komplikuje provoz mezi hlavním nádražím a Vršovicemi a Smíchovem.

Provoz na pražském hlavním nádraží komplikuje mimořádná událost, ke které došlo dnes v půl jedenácté dopoledne. Jednotka CityElefant, která jela jako osobní vlak z Prahy do Říčan, se srazila s lokomotivou (posunový díl) Českých drah. Při nehodě byli tři lidé lehce zraněni. S komplikacemi musejí počítat hlavně cestující ve směru do Vršovic a na Smíchov.

Ke srážce došlo těsně před Vinohradským tunelem. Podle mluvčího Hasičů Správy železnic Martina Kavky byli tři lidé lehce zraněni. Na místo vyrazila Drážní inspekce.

Vzniklou škodou jde o jednu z „nejdražších“ nehod letošního roku. Odhadovaná škoda na jednotce 471 je 100 milionů korun, protože došlo k poškození skříně na dvou vozech jednotky. Dalších 300 000 korun je škoda na infrastruktuře Správy železnic. Pravděpodobnou příčinou nehody je projetí návěsti stůj strojvedoucím CityElefantu. Ve vlaku bylo zhruba třicet cestujících. Náraz byl tak silný, že lokomotivu posunul až do tunelu.

Policie u strojvedoucích provedla dechové zkoušky s negativním výsledkem. „Věc řešíme pro podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti,“ uvedla policie na síti X.

Nehoda výrazně komplikuje provoz do Vršovic a na Smíchov. „Provoz mezi stanicemi Praha hl. n. a Praha-Vršovice, respektive Praha-Smíchov je výrazně omezen,“ uvedly České dráhy. Některé vlaky byly odřeknuty, vlaky linky S9 ve směru do Prahy jedou ze stanice Praha-Hostivař do stanice Praha hl. n. odklonem přes stanici Praha-Malešice a Praha Libeň, Vlaky v uzlu Praha hl. n. mohou na svém příjezdu či odjezdu navýšit svá zpoždění o 5–25 minut.

(Průběžně aktualizujeme)

Jednotka 471 CityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Správa železnicJednotka 471 CityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Správa železnicJednotka 471 CityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Správa železnicCityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Drážní inspekceCityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Drážní inspekceCityElefant po střetu s lokomotivou. Foto: Drážní inspekce
Tagy České dráhy Praha hlavní nádraží srážka vlaků
176 komentářů