Rozšíření Šámalovy a úpravu trati na Zábrdovické v Brně provede Skanska

Šámalova ulice v Brně. Pramen: Google MapsŠámalova ulice v Brně. Pramen: Google Maps

Šámalova ulice bude rozšířena ze stávajících šesti metrů na 25,25 metru.

Rozšíření Šámalovy ulice v Brně mezi Zábrdovickou a Lazaretní, úpravu tramvajové trati na Zábrdovické a další související práce bude mít na starosti společnost Skanska. V tendru uspěla s cenou 138 milionů korun, když cena předpokládaná byla 220 milionů. Smlouvu se Skanskou schválili ve středu brněnští radní, podepsána má být „v nejbližších týdnech“.

Cílem projektu je v souvislosti s revitalizací areálu bývalé Zbrojovky rozšíření Šámalovy mezi Zábrdovickou a Lazaretní a úprava Zábrdovické ulice v úseku od zastávky Vojenská nemocnice po zastávku Kuldova. V Lazaretní ulici navíc vznikne nová křižovatka.

„Počítáme také s přeložkami dalších sítí, úpravou stávajícího veřejného osvětlení, parovodu, plynovodu i s přeložkou tramvajové trati. Zastávky veřejné dopravy dostanou nové přístřešky, chybět nebudou ani odvodňovací prvky nebo úprava vegetace,“ uvedl radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Stavba má všechna potřebná povolení, trvat by měla dva roky. „Na akci se finančně a projekčně podílí i developer Nová Zbrojovka,“ doplnil náměstek primátorky René Černý.

Šámalova, vizualizace. Pramen: Město Brno

Šámalova, vizualizace. Pramen: Město Brno

Celková délka řešeného úseku na Šámalově je 217 metrů. Ulice bude rozšířena ze stávajících šesti metrů na 25,25 metru, vzniknou zde tři jízdní pruhy, obousměrné jízdní pruhy pro cyklisty, parkovací zálivy na obou stranách ulice a chodníky.

Zábrdovická ulice se dočká úprav v úseku od železničního podjezdu u zastávky Kuldova až k hlavnímu vchodu do Vojenské nemocnice, dále již komunikace rekonstrukcí prošla. Úsek měří celkem 326 metrů. Ulice bude rozšířena o jeden jízdní pruh tak, aby vznikl odbočovací pruh do Šámalovy. Opravena bude i tramvajová trať.

Město se snaží vylepšit infrastrukturu v souvislosti s budováním čtvrti Nová Zbrojovka, což je jeden z největších projektů developera CPI Property Group.

Tagy brno Nová Zbrojovka Šámalova
21 komentářů