Soud zrušil „válku proti chodcům“. Modrá zóna u miniaturního chodníku v Kobylisích musí zmizet

Nové řešení parkování v Přádově ulici na Praze 8. Foto: Twitter - Petr Novák (@petjanovak)- se souhlasem zveřejnění. Autor snímku: Jitka NovotnáNové řešení parkování v Přádově ulici na Praze 8. Foto: Twitter - Petr Novák (@petjanovak)- se souhlasem zveřejnění. Autor snímku: Jitka Novotná

Podle soudu takto malý chodník mimo jiné odporuje normám i právu na bezpečnost.

Městský soud v Praze ve středu zrušil část opatření obecné povahy (OOP), které loni zavedlo v některých ulicích pražských Kobylis zóny placeného státní. Konkrétně se jedná o modrou zónu v Přádově ulici.

Ohledně jejího zavedení se loni v červenci zvedla silná vlna kritiky a veřejného posměchu vůči městské části Praha 8, která za vymezením zóny stála. Chodcům totiž nechávala jen zhruba půlmetrový pruh, do kterého se nevešel kočárek ani invalidní vozík.

„Válka chodcům vyhlášena.“ Lidé si utahují z bizarního parkování v Kobylisích

S touto argumentací se ztotožnil i soudní senát. „Soud dospěl k závěru, že nebyly řádně vypořádány připomínky k opatření obecné povahy,“ uvedla soudkyně zpravodajka Kateřina Kozáková.

Napadeným opatřením byla zavedena šířka chodníku jen 0,5 metru, což odporuje českým technickým normám a neumožňuje bezpečný průjezd kočárků ani míjení chodců kvůli parkování a vegetaci,“ přečetla z odůvodnění soudkyně.

Nutnost parkování není důvod

Podle ní nebyla v opatření ani přesvědčivě odůvodněna nutnost zavedení nových parkovacích míst a připomínky občanů nebyly řádně vypořádány. „Opatření zasahuje do práva na život a zdraví chodců a nutnost parkování v docházkové vzdálenosti je nedostatečné odůvodnění,“ dodala soudkyně.

Proti rozhodnutí je možné podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, právní zástupce protistrany Prahy 8 Tomáš Raba však deníku Zdopravy.cz řekl, že to neplánuje.

Sám totiž ve své řeči zrušení zóny pouze v Přádově ulici soudu alternativně navrhoval. Navrhovatel totiž původně požadoval zrušit celé opatření, které by se dotklo i dalších ulic v oblasti.

Pokud by bylo zrušeno celé opatření, zmizela by zóna placeného stání například i z ulic Trojická, Nad Hercovkou či Na Dlážděnce.

Jsme si vědomi toho, že ta ulice je problematická, Praha 8 chystá nápravu. Pokud OOP neprojde soudním testem, navrhuji zrušení jen v Přádově ulici, a to ve lhůtě 120 dnů,“ uvedl Raba.

Pokaždé, když se zřizují zóny, tak to vzbuzuje reakce občanů i motoristů. Úřad se snaží naslouchat jejich přáním, někdy se však až po zavedení ukáže, že řešení není ideální. Praha 8 je připravena k nápravě,“ zopakoval její právní zástupce.

Chodec se musí vyhnout i se zavazadlem

Případ dal k soudu Adam Šmída, které v Kobylisích bydlí. Při pojednávání modré zóny na úřadě vznesl připomínky, ty však Praha 8 nezohlednila.

Nebyl proveden test proporcionality, možnosti jiného řešení, které by umožnilo chůzi. Navrhovatel je občan Prahy 8, jsou dotčena jeho práva na bezpečnost a pohyb na chodníku. Domáháme se zrušení celého opatření, nebo alternativně jeho části v ulici Přádova. Na soudu nechám, jaký to má vliv na dopravu,“ uvedl právní zástupce navrhovatele Štěpán Holub.

Netrváme na rušení celé modré zóny, jsme v souladu s magistrátem i Prahou 8,“ konstatoval pro Zdopravy.cz Holub.

Soudní senát se nakonec ztotožnil s alternativním návrhem a nařídil chodník v Přádově ulici vrátit do původní podoby do požadované lhůty 120 dnů od nabytí právní moci rozsudku.

„Parkovalo se tam tak vždy“

ČSN normy definující chodník na něm požadují mimo jiné průchozí prostor umožňující vyhnutí se chodců i při chůzi se zavazadlem. Udávají minimální šířku 1,5 metrů, ve výjimečných případech pak pouze jeden metr. Ani toho však ten kobyliský nedosahoval.

Pražského řešení si všimnul například maďarsko-český tvůrce anglických videí na youtube kanálu Adam Something, který má přes milion odběratelů. „Chtěl bych pogratulovat Praze 8 za jejich poslední rekonstrukci. Chodci dostali celých 30 cm chodníku. To je panečku urbanismus!“

„Válka chodcům vyhlášena,“ komentovala to na Twitteru bývalá moderátorka Veronika Sedláčková. Jiní obyvatelé Kobylis naopak oponovali, že na chodníku se v Přádově ulici parkovalo vždy a že současná „legalizace“ a vznik pruhu pro chodce je pro pěší de facto zlepšením situace.

Tagy Městský soud v Praze modré zóny nedostatek parkovacích míst Praha 8 Zóny placeného stání Praha
136 komentářů