Tunelem do Afriky. Ve Španělsku ožívají plány na podzemní spojení s Marokem

Nový razící štít pro budování Brenneského úpatního tunelu. Foto: HerrenknechtNový razící štít pro budování Brenneského úpatního tunelu. Foto: Herrenknecht

Stavba by mohla začít v roce 2030.

Španělská vláda se rozhodla znovu oživit plány na podzemní propojení Španělska a Maroka. O tunelu se mluví desítky let, zatím je ale pouze ve fázi studií. Aktuálně vláda rozhodla o zadání zakázky na aktualizaci studie proveditelnosti projekční společnosti Ineco.

O dalším kroku informují španělská média, například Vozpopuli.es. Vláda na aktualizace vyčlení 1,5 milionu eur.

Nová studie má aktualizovat především odhady nákladů. Zpracovatelé studie v roce 2007 odhadovaly cenu za výstavbu mezi 5 až 10 miliardami eur. Podle nového zadání má Ineco znovu posoudit různé varianty a spočítat jejich ekonomickou návratnost.

Ineco nově prověřuje delší trasu než původní. Mohla by totiž vyjít levněji, protože by nemusela do takové hloubky jako kratší verze. Nejkratší možná délka tunelu je 14 kilometrů. Mořské dno je v některých místech ale až 1 000 metrů pod hladinou.

V zemi se nyní mluví, že stavba by mohla začít v roce 2030, kdy budou Španělsko, Maroko a Portugalsko společně pořádat mistrovství světa ve fotbale. Když se v roce 2007 představila první studie, vláda mluvila o dokončení v roce 2027.

Španělsko doufá, že by nově část nákladů na tunel mohla zaplatit Evropská unie tím, že se trasa začlení do sítě evropské páteřní sítě TEN-T.

Tagy Maroko Španělsko tunel Španělsko - Maroko
64 komentářů