Další kruhový objezd na severo-jižním tahu I/3, ŘSD jej zbuduje v Miličíně

Silnice I/3 na průtahu Miličínem a místo budoucího kruhového objezdu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSilnice I/3 na průtahu Miličínem a místo budoucího kruhového objezdu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Kyvadlový provoz v Miličíně si motoristé ke své nelibosti vyzkoušeli už loni.

Středočeská část severo-jižního tahu I/3 se dočká dalšího kruhového objezdu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jej zbuduje v Miličíně na křížení se silnicí III. třídy (do/od Záhoří u Miličína). Vyplývá to ze společného povolení, které ŘSD pro stavbu aktuálně získalo od středočeského krajského úřadu.

ŘSD nyní podle sdělení generálního ředitele Radka Mátla pracuje na projektové dokumentaci pro provádění stavby a chystá výběrové řízení na stavební firmu. „Jelikož se jedná o práce v poměrně vysoké nadmořské výšce, tak se do stavby nebudeme pouštět v riziku nevhodných klimatických podmínek. To znamená, že s největší pravděpodobností zahájíme realizaci stavby začátkem stavební sezony 2025,“ sdělil Mátl.

Práce se přitom neobejdou bez omezení provozu, které se bude řešit v samostatném řízení. Kyvadlový provoz v Miličíně si přitom motoristé ke své nelibosti vyzkoušeli už loni, kdy silničáři průtah městem v srdci České Sibiře opravovali.

Dlouhé kolony s čekáním na desítky minut se táhly na příjezdu do města od Tábora i od Benešova. Omezení skončila po 2,5 měsíce v listopadu. K překvapení mnohých řidičů se ale opravy nedočkal zřejmě nejpoškozenější úsek silnice ve středu města, který „oplývá“ řadou výtluků. Opraveny byly jen úseky na příjezdu a na výjezdu.

Centrum chce ŘSD vyřešit právě okružní křižovatkou. Součástí prací budou mimo jiné i nové chodníky nebo vjezdy a výjezdy na/z parkoviště a autobusové nádraží.

Miličín zůstal po otevření obchvatu Olbramovic v září 2022 jedinou obcí na středočeském úseku silnice I/3, skrze jejíž centrum prochází neúnosná tranzitní doprava. Miličínem projede téměř 20 000 aut denně. Řešením má být dálnice D3, jejíž výstavba se ale neustále oddaluje.

Kruhové objezdy zbudovalo ŘSD v nedávných letech na I/3 i na obou koncích Benešova.

 

Tagy I/3 Miličín ŘSD
53 komentářů