Jihočeský kraj má územní rozhodnutí pro další obchvat na novohradské silnici do Rakouska

Nový obchvat Strážkovic na silnici II/156 se otevřel v roce 2021. Autor: Hana BrožkováNový obchvat Strážkovic na silnici II/156 se otevřel v roce 2021. Autor: Hana Brožková

Cílem je především zbavit město tranzitní dopravy, která dnes proudí zúženou Trocnovskou ulicí přes Žižkovo náměstí. 

Jihočeský kraj udělal důležitý krok k dalšímu vylepšení vytížené silnice II/156, která míří z Českých Budějovic na Nové Hrady a dále na rakouská města Weitra a Zwettl. Aktuálně získal územní rozhodnutí pro severní obchvat Trhových Svinů.

Obchvat by se měl stavět v letech 2026 a 2027, přičemž bude rozdělen na tři částI. První úsek propojí severně od města stávající silnici II/156 se silnicí II/157, následně povedou obě silnice v souběhu, nový úsek pak vznikne také východně od města mezi rybníky Brigádník a Velký rybník.

Celkem bude obchvat měřit 3,5 kilometru. Předpokládaná cena je 440 milionů korun. Cílem je především zbavit město tranzitní dopravy, která dnes proudí zúženou Trocnovskou ulicí přes Žižkovo náměstí.

Kraj se snaží vylepšit silnici II/156 už několik let. Koncem roku 2021 se na stejné silnici o něco severněji otevřel nový obchvat Strážkovic, jižně od Trhových Svinů se od března 2023 staví obchvat obce Žár. Obchvat za 200 milionů by měl být hotov koncem letošního roku.

 

Tagy Jihočeský kraj obchvat Trhových Svinů silnice II/156
10 komentářů