Skleněné skořápky budí pozornost. U Masarykova nádraží se otevírají nové vstupy do metra

Zmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

O rekonstrukci se kompletně postarala soukromá společnost. Na střechách bude zeleň.

U pražského Masarykova nádraží se otevírají kompletně přestavěné vstupy do metra stanice Náměstí Republiky. Stavba už delší dobu poutá pozornost kolemjdoucích. Subtilní skleněná konstrukce se totiž výrazně odlišuje od ostatních masivních nadzemních východů z vestibulů, na které jsou pražští cestující zvyklí.

Nápad zmodernizovat vstupy do metra vznikl v rámci návrhu rekonstrukce celé ulice Na Florenci a nového náměstíčka vedle Masarykova nádraží.

Ulici zcela proměnil projekt Masaryčka a rozsáhlé nové kancelářské budovy s výraznou fasádou podle projektu architektky Zahy Hadid. Investorem projektu i úprav ulice včetně některých částí přestavby Masarykova nádraží je developerská společnost Penta Real Estate.

Ta iniciovala také přestavbu vstupů do metra, které jsou ovšem v majetku dopravního podniku (DPP). S tím společnost stavbu dohodla a koordinovala, stejně jako s městem.

Rekonstrukce dvou výstupů z metra ze stanice Náměstí Republiky v oblasti Masarykova nádraží realizoval developer v návaznosti na výstavbu projektu Masaryčka a revitalizace okolní uliční úrovně, jejíž součástí jsou i ony dva výstupy z metra,“ potvrdil vedoucí komunikace DPP Daniel Šabík.

Dodal, že Penta Real Estate se postarala i o veškeré náklady.

Zmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Penta Real EstateZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Penta Real EstateZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Penta Real EstateZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Penta Real EstateZmodernizované vstupy do metra stanice Náměstí Republiky před Masarykovým nádražím. Foto: Penta Real Estate

Nový vzhled navrhli kolegové ze studia Perspektiv. Podobný minimalistický styl v posledních letech docela prosazuje i v zahraničí,“ řekl pro Zdopravy.cz PR manažer Penty Real Estate Martin Lánský.

Vzniknou i jinde?

Výdaje se podle něj pohybovaly okolo 30 milionů korun. „První ohlasy od laiků i odborníků jsou velmi dobré, vstupy jsou lépe osvětlené a pocitově bezpečnější, designově je to posun do 21. století,“ popisuje Lánský.

Oba výstupy mají osazené nové „černé“ grafické prvky, které ROPID nyní používá v rámci projektu Čitelná Praha. Střechy jsou osázeny zelení, Penta uvádí, že se o její údržbu „ještě nějaký čas postará“. Poté správa přejde na DPP či město.

Velkolepá přestavba Masaryčky zahájena. O obří zahradu nad nástupišti se má postarat Penta

Podobné debaty vede mimochodem Penta i se Správou železnic. V rámci přestavby nádraží totiž vznikne nad nástupišti rozsáhlé patro, které bude mít z velké části zahradní úpravu s řadou zelených prvků. O údržbu zeleně by se podle ředitele SŽ Jiřího Svobody měla také postarat Penta.

Podle Lánského se po kladných ohlasech na nové výstupy z metra objevila úvaha, zda není tento typ zastřešení nepoužitelný i u jiných stanic ve městě. Autoři ani Penta by se tomu nebránili, musel by tomu však podle něj předcházet soutěžní dialog, aby bylo vše právně v pořádku.

K rekonstrukci vstupů do metra se přistupuje různě. Dopravní podnik je podle Šabíka vždy pro jejich zachování. Například při loni dokončené modernizaci stanice Jiřího z Poděbrad však architekti navrhli odstranění přístřešků kvůli celkové koncepci náměstí a město se přiklonilo na jejich stranu. Veřejnost to přijala spíše rozporuplně, jízda na eskalátoru v dešti totiž není pro řadu lidí příjemná. Samotný návrat k čistému designu a například k původnímu osvětlení nástupišť však vzbudil uznání.

Stanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýStanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýStanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýStanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýStanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan NevyhoštěnýStanice metra Jiřího z Poděbrad. Foto: Zdopravy.cz, Jan Nevyhoštěný

Obrazem: Metro Jiřího z Poděbrad otevřeno. Podívejte se na čistý design i novinky

Tagy dpp Masarykovo nádraží náměstí republiky Penta Real Estate
82 komentářů