V Anglii vyjíždějí nové elektrické jednotky od Alstomu, testovaly se v Česku

Nová jednotka Class 730. Foto: West Middlands RailwayNová jednotka Class 730. Foto: West Middlands Railway

Postupně kolem Birminghamu vyjede 48 jednotek.

Společnost West Midlands Railway, která provozuje regionální dopravu zejména v okolí Birminghamu, nasadila tento týden do provozu zcela nové elektrické jednotky Class 730. Postupně na koleje dorazí 48 nových třívozových jednotek, které vyrábí Alstom ve svém závodě v britském Derby.

Jde o jednotky, které si dopravce objednal v roce 2017. Zatím je nasazuje na trať Wolverhampton – Birmingham – Walsall. Zakázku získal původně Bombardier, nové jednotky vycházejí z jeho řady Aventra. Ve Velké Británii stejný typ jezdí od loňského listopadu na tratích dopravce London Northwestern Railway.

Nové jednotky byly v roce 2020 několik měsíců i v Česku, kde probíhalo jejich testování na okruhu ve Velimi.

Nová jednotka Class 730. Foto: West Middlands RailwayNová jednotka Class 730. Foto: West Middlands RailwayNová jednotka Class 730. Foto: West Middlands RailwayNová jednotka Class 730. Foto: West Middlands RailwayNová jednotka Class 730. Foto: West Middlands RailwayNová jednotka Class 730. Foto: West Middlands Railway

Dopravce do nových jednotek investoval 700 milionů liber. Podle WMR přinesou nové jednotky výrazně větší komfort. U každé sedačky je zásuvka, jednotky jsou pokryty wifi sítí. Postupně se objeví ještě na tratích Cross City Line, které spojují Lichfield, Birmingham, Redditch a Bromsgrove.

Kapacita nových jednotek je 201 sedících a 345 stojících cestujících, tedy celkem 546 lidí. Nahradí jednotky Class 350.

Tagy Aventra Class 730 West Middlands Railway
23 komentářů