České dráhy zdraží jízdenky o 2,5 %, rozšíří nabídku traťových jízdenek.

Cestující na nádraží v Plzni. Autor: Zdopravy.cz/Jan SůraCestující na nádraží v Plzni. Autor: Zdopravy.cz/Jan Sůra

Cestování vlaky Českých drah od změny jízdního řádu mírně podraží. Zdražení o 2,5 % vysvětluje dopravce inflací. Cena obyčejného jízdného

Cestování vlaky Českých drah od změny jízdního řádu mírně podraží. Zdražení o 2,5 % vysvětluje dopravce inflací.

Cena obyčejného jízdného beze slev tak stoupne u nejčastějších vzdáleností o jednu až dvě koruny. Změnu ceníku oznámily České dráhy dnes na tiskové konferenci. Například u vzdálenosti 25 kilometrů bude jízdenka stát 46 Kč namísto stávajících 45 Kč. U jízdenky na 100 kilometrů bude jízdenka stát namísto stávajících 147 Kč 151 Kč. Loni České dráhy zdražily o dvě procenta.

Nově také České dráhy zamíří více na pravidelné dojíždějící. Dosud byla nabídka traťových jízdenek ohraničena vzdáleností 120 kilometrů, nově se rozšíří až na 150 kilometrů. Jako důvod dráhy uvedly postupné zrychlování tratí a prodlužování vzdáleností, odkud lidé každodenně jezdí vlakem například do práce či do školy. Jako příklad uvedly ČD jízdenku z Chocně do Prahy (143 km), kde vyjde jedna jízdenka při 20 pracovních dnech v měsíci na 147 Kč.

České dráhy nově nabídnou traťové jízdenky i pro seniory ve věku 65 let a více, kteří jezdí se slevou 75 %. Slevu na vybrané lokálky ve výši 25 % přejmenují na Region, nově bude v prodeji i v e-shopu nebo aplikaci Můj vlak. Jde například o tratě Kolín – Ledečko nebo Most – Moldava. 

České dráhy od nového grafikonu denně vypraví v průměru 7223 vlaků, o 182 vlaků více než letos. Rozsah dopravy má dosáhnout 128,9 milionů vlakokilometrů více.  To je nárůst o 3,7 milionů vlakokilometrů. 

Tagy České dráhy jízdné zdražení jízdného od 12/2018
64 komentářů