Vánoce v létě. Zaměstnanci Českých drah dostanou k srpnové výplatě 10 tisíc korun

Motorový vůz 810 a jednotka 814 v Pardubicích. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czMotorový vůz 810 a jednotka 814 v Pardubicích. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Podle Českých drah vychází mimořádný příspěvek z ekonomických možností podniku.

Všichni zaměstnanci Českých drah se mohou těšit na mimořádný příspěvek k srpnové výplatě ve výši 10 tisíc korun. Dohodlo se na tom vedení firmy s odbory; jde o kompenzaci inflace. Odboráři na svých stránkách označili debatu za rozsáhlou, ale věcnou.

„Je to na základě ustanovení platné Podnikové kolektivní smlouvy na rok 2023 označované jako takzvaná inflační doložka,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Konkrétně dohoda odkazuje na článek 6.1. kolektivní smlouvy, kde se praví, že „pokud míra inflace meziročně k 30. červnu 2023 dosáhne 6 procent, svolá se ve druhé polovině roku 2023 jednání, jehož obsahem bude návrh na kompenzaci formou mimořádné odměny z důvodu navýšené inflace“. Meziroční inflace za červen byla 9,7 procenta.

Podle Šťáhlavského vychází mimořádný příspěvek z ekonomických možností podniku a bude znamenat růst celkových mzdových nákladů „pouze o 1,8 procenta“. Absolutní číslo firma neuvádí, při loňských mzdových nákladech 11,7 miliardy korun by šlo o 210 milionů. České dráhy mají zhruba 13 500 zaměstnanců.

Mimořádné prémie se týkají pouze zaměstnanců mateřské firmy, dceřiné společnosti (např. ČD Cargo) mají vlastní kolektivní smlouvy.

Tagy České dráhy odměny
154 komentářů