ŘSD zahájilo výstavbu dálnice D11 Hradec Králové – Smiřice, potrvá tři roky

Stavba D11 u Hradce Králové. Foto: ŘSDStavba D11 u Hradce Králové. Foto: ŘSD

Ředitelství silnic a dálnic dnes po dlouhých peripetiích zahájilo stavbu téměř 16 kilometrů dálnice D11 od Hradce Králové po Smiřice.

Ředitelství silnic a dálnic dnes po dlouhých peripetiích zahájilo stavbu téměř 16 kilometrů dálnice D11 od Hradce Králové po Smiřice. Umožnila to mimo jiné srpnová dohoda se spolkem Děti Země, který stáhl svůj rozklad proti stavebnímu povolení.

Stavbu zbuduje za 2,6 miliardy korun sdružení firem Eurovia, Metrostav a Swietelsky. To už začalo loni s přípravnými pracemi. Spolu s navazujícím úsekem mezi Smiřicemi a Jaroměří, který byl zahájen v květnu, tak je ve výstavbě 23 kilometrů D11. Obě stavby potrvají tři roky.

D11 Hradec Králové - Smiřice. Autor: ŘSD

D11 Hradec Králové – Smiřice.
Autor: ŘSD

Následovat budou poslední dva chybějící úseky k hranicím s Polskem. „Rádi bychom zahájili jejich stavbu nejpozději v roce 2022,“ uvedl generální ředitel ŘSD Jan Kroupa. V té době ale už na hranicích zřejmě budou Poláci se svou navazující dálnicí ve směru na Vratislav.

Dálnice D11 Praha – Hradec Králové – Jaroměř – Trutnov – státní hranice je vyprojektována v celkové délce 151,4 kilometru. V provozu je zatím jen 91 kilometrů mezi Prahou a Hradcem Králové. Dálnice se začala budovat u Prahy v roce 1978.

Tagy D11 dálnice Hradec Králové ŘSD
5 komentářů