Kupka, Krapinec, Jančura, Paroubek. Sledujte diskuzi o budoucnosti dálkové železniční dopravy

InterPanter Českých drah a RegioJet na hlavním nádraží v Praze. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.czInterPanter Českých drah a RegioJet na hlavním nádraží v Praze. Foto: Jan Sůra /Zdopravy.cz

Hosté jsou připraveni odpovídat i na vaše otázky.

Po pilotním díle o budoucnosti českých lokálek pokračujeme s novým formátem diskuzního pořadu Trendy Zdopravy.cz. V pondělí 26. června od 20 hodin se budeme věnovat budoucnosti dálkové železniční dopravy v Česku a připravenosti železničních dopravců na další soutěže a otevírání trhu.

Pozvání do diskuse přijali:

Martin Kupka, ministr dopravy
Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah
Radim Jančura, majitel a zakladatel RegioJetu
Jan Paroubek, ředitel CENDIS

Jaký je přesný plán ministerstva na další železniční soutěže? Jaké termíny aktuálně platí a jaká budou pravidla? Jaké jsou dosavadní zkušenosti z železničních rozstřelů? Nemělo by Česko spíš chránit tuzemský trh pro svého národního dopravce? Jak se chystají na liberalizaci České dráhy? Jakou má stát strategii pro tratě, kde neobjednává dálkovou dopravu, nechává zde jezdit dopravce na komerční riziko, ale přitom zde zásadně chybí kapacita dráhy? Jaké má vlastník očekávání od ČD na otevřeném trhu a jaké očekávání mají ČD od státu? Jak se chystá na otevírání trhu RegioJet? Je OneTicket úspěšný a podaří se, aby z něj byla celostátní jízdenka, která bude platit i mimo železnici? Jak těžké bylo pro nové dopravce vstoupit na železniční trh? A podle čeho se budou vybírat v budoucnu ti, kteří budou smět na vysokorychlostní tratě?

Hosté pořadu budou připraveni odpovídat i na vaše otázky. Ty můžete psát každému z nich do diskuse k tomuto článku až do pondělního odpoledne.

Tagy Doporučeno liberalizace linky dálkové dopravy Ministerstvo dopravy Trendy Zdopravy.cz
131 komentářů