ÖBB ukázaly první Cityjety pro Tyrolsko, s cestujícími vyjedou na podzim

Nová jednotka CityJet (Desiro ML) pro provoz v Tyrolsku. Foto: ÖBBNová jednotka CityJet (Desiro ML) pro provoz v Tyrolsku. Foto: ÖBB

Jednotky budou nasazeny na páteřní trasu Landeck - Salzburg.

Cestující v Tyrolsku se dočkají od podzimu letošního roku většího komfortu v regionální dopravě. Rakouské dráhy na podzim nasadí na hlavní trasu Landeck – Innsbruck – Kufstein – Wörgl – Salzburg nové jednotky Siemens Desiro ML, které budou jezdit pod obchodním názvem Cityjet.

Jde o další zakázku na nové jednotky mezi Siemensem a ÖBB, které se postupně staly základem provozu v regionální dopravě na elektrifikovaných tratích. Nové jednotky jsou 100 metrů dlouhé a budou mít kapacitu 290 míst. Jsou zatím největšími jednotkami, které budou v Tyrolsku jezdit v regionální dopravě. ÖBB mají pro Tyrolsko objednáno dvacet jednotek.

Rakouské spolkové dráhy nedávno objednaly dalších 27 elektrických jednotek. Celkem jich dráhy objednaly již 246, jezdí jich více než 200. ÖBB původně objednaly 200 jednotek, v roce 2021 ale uzavřely smlouvu na dodávku dalších.

Siemens rakouským drahám dodává jednotky se třemi nebo čtyřmi vozy. Dopravce je nasazuje na výkony v regionální dopravě po celé zemi. Kapacita třívozové jednotky je 220 sedících cestujících, čtyřvozové 290. Maximální rychlost je 160 km/h.

První smlouvu na dodávku těchto jednotek uzavřely dráhy v roce 2010. Jednotky se vyrábějí v německém Krefeldu, finální úpravy probíhají v zázemí ÖBB v Jedlersdorfu.

Firmě umožnil nákup nových vlaků zbavit se starších elektrických jednotek, které jezdily v příměstské vídeňské dopravě. Jde o jednotky řady 4020 vyrobených v letech 1978–1987.

Nová jednotka CityJet (Desiro ML) pro provoz v Tyrolsku. Foto: ÖBBNová jednotka CityJet (Desiro ML) pro provoz v Tyrolsku. Foto: ÖBBNová jednotka CityJet (Desiro ML) pro provoz v Tyrolsku. Foto: ÖBBNová jednotka CityJet (Desiro ML) pro provoz v Tyrolsku. Foto: ÖBBJednotka Siemens Desiro ML u Trauensteinu. Foto: ÖBBCityjet ve Vídni. Foto: ÖBBSiemens Desiro BEMU CityJet. Foto: SiemensStadler Kiss pro ÖBB. Foto: ÖBBPoslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppPoslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppJednotka Siemens Desiro ML. Foto: Philipp Horak / ÖBBPrezentace vlaku Cityjet Eco Rakouských spolkových drah zástupcům českých krajů. Pramen: Pardubický krajElektrická jednotka Siemens Desiro ML eco s bateriemi, které umožní provoz mimo elektrizované úseky. Foto: ÖBB
Tagy Cityjet ÖBB Siemens Desiro ML Siemens Desiro ML Cityjet Tyrolsko
22 komentářů