Modernizace silnice ze Znojma do Lechovic finišuje, zbývá okružní křižovatka

Silnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSD

Silnice prošla rozšířením o dva metry.

Po více než rok trvající modernizaci otevře Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v červnu modernizovanou silnici I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Je součástí hlavního tahu Brno – Znojmo.

ŘSD zatím bez uvedení přesného termínu na svém twitterovém účtu napsalo, že ke zprovoznění sedmi kilometrů dlouhého úseku dojde v červnu. Celá silnice byla rozšířena z 9,5 na 11,5 metru, ve směru na Znojmo byl na 1,5 kilometru přidán jízdní pruh.

Stavba je prakticky dokončena, čeká se ale na dobudování křižovatky u obce Bantice. Původně mělo dojít jen k modernizaci stávající průsečné křižovatky se silnicemi třetích tříd, nakonec se buduje nová okružní. Za 40 milionů korun ji staví sdružení MI Roads a BES, tedy dvě firmy patřící pod Metrostav. Zakázku na rozšíření a modernizaci silnice získal Metrostav Infrastructure za 328 milionů korun, tomu ale kvůli zákazu účasti ve veřejných soutěžích nemohla být zakázka zadána přímo v rámci původního kontraktu.

Podle ředitele brněnského závodu ŘSD Davida Fialy byla již v původní smlouvě opce na změnu průsečné křižovatky na okružní. „Jde o požadavek od obcí,“ řekl Fiala. Podle něj se s ní v původní dokumentaci nepočítalo, a proto ani obce nechtěly prodat pozemky pro stavbu. ŘSD současně křižovatku připraví na budoucí možnou proměnu na mimoúrovňovou.

Modernizace vytížené silnice začala loni v březnu. Podle posledního sčítání dopravy po silnici denně projede 12 000 aut.

Silnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDSilnice I/53 Znojmo - Lechovice. Foto: ŘSDNová okružní křižovatka u Bantic. Foto: ŘSDMapa opravovaného úseku silnice I/53 mezi Znojmem a Lechovicemi. Foto: ŘSD
Tagy I/53 I/53 Znojmo - Lechovice Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
43 komentářů