Zastupitelé Prahy 8 odmítli návrh zavedení maximální rychlosti 30 km/h

Značka omezující rychlost na 30 km/h. Foto: Obecní úřad LidiceZnačka omezující rychlost na 30 km/h. Foto: Obecní úřad Lidice

Podle zastupitele za SPD a Trikoloru jde dlouhodobé tažení proti automobilismu ve městech.

 Zastupitelé Prahy 8 odmítli na svém dnešním jednání požadavek aktivistů z Poslední generace CZ na plošné zavedení nejvyšší povolené rychlosti 30 kilometrů v hodině. Zastupitelé zároveň odsoudili formu protestu, při kterých v uplynulých měsících několikrát blokovali pomalým pochodem dopravu v metropoli. Proti usnesení, které navrhlo vedení radnice, se postavili někteří opoziční zastupitelé. Aktivisté zdůvodňují svůj návrh tím, že snížení nejvyšší povolené rychlosti podle nich zvýší bezpečnost, sníží emise a zlepší zdraví i kvalitu života lidí.

Kritici plošného snížení povolené rychlosti z řad zastupitelů považují plošné snížení za neúčinné. „S Piráty podporujeme zklidňování dopravy, ale podle nás k tomu toto snížení nepřispěje. Nejvyšší rychlost 30 kilometrů v hodině patří do okolí škol nebo obydlených čtvrtí. Na sídlišti a u škol to dává smysl, kde chceme zvýšené přechody a podobně,“ řekl opoziční zastupitel Martin Štěrba (Piráti).

Místostarosta Matěj Fichtner (ANO) zase komentoval argument, podle kterého se zvýší bezpečnost v ulicích. „Je fyzikálně prokázáno, že je-li rychlost auta nula, tak riziko smrtelné nehody je nula, takže je to třeba doporučení na dálnice,“ řekl Fichtner. Zastupitel Václav Musílek (SPD a Trikolora pro Osmičku) řekl, snaha snížit rychlost je součástí „dlouhodobého tažení proti automobilismu ve městech, a nejen ve městech.“

Návrhu se naopak zastal mimo jiné opoziční zastupitel Václav Stránský (8žije a Praha Sobě). Podle něj jde o mýtus plošného zavedení třicetikilometrové rychlosti. „Nejde o plošnou třicítku. Žádné město to nezavedlo plošně. Já bych to raději pojmenoval jako výchozí rychlost, jako nyní máme 50 kilometrů v hodině. Tak ji někde snížit, kde to dává smysl, naopak jinde třicítku zvýšit,“ řekl.

Stránský navíc kritizoval usnesení odsuzující formu protestů. Podle něj by to zastupitelé neměli dělat. S tím nesouhlasil zastupitel Martin Jedlička (Společně pro Prahu 8), který formu označil za nešťastnou a špatnou. „Myslím si, že je správné odsoudit tu formu protestu,“ řekl Jedlička.

Aktivisté začali s pořádání pochodů blokujících frekventovanou magistrátu v centru Prahy 1. března a zatím poslední se konal v dubnu. Podle dřívějších vyjádření hodlají v protestech pokračovat, dokud pražskou radnici k zavedení plošného snížení rychlosti nepřiměje. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) se s nimi před několika týdny sešel a vyzval je k ukončení blokád. Magistrát snížit rychlost plošně neplánuje.

Akce se konají na základě shromažďovacího práva garantovaného Listinou základních práv a svobod, takže pražský magistrát je nepovoluje a ohlášenou akci může zakázat jenom v omezeném počtu případů, například pokud se kryje s jinou dříve ohlášenou akcí na stejném místě nebo oznámený účel shromáždění podněcuje k násilí nebo rasové segregaci.

Tagy 30 km/h Praha 8
214 komentářů