ŘSD získalo stavební povolení pro D3 u Nažidel, stavba má začít koncem roku

Úsek D3 Kaplice nádraží - Nažidla, vizualizace. Pramen: ŘSDÚsek D3 Kaplice nádraží - Nažidla, vizualizace. Pramen: ŘSD

Letos v březnu uplynulo 20 let od tragické nehody autobusu u Nažidel, při které zahynulo dvacet cestujících. Už tehdy se mluvilo o dálnici jako o prioritě.

Rok po podání žádosti vydalo ministerstvo dopravy stavební povolení pro dvanáctikilometrový úsek dálnice D3 Kaplice nádraží – Nažidla. Povolení je zatím nepravomocné, do 15 dnů lze proti němu podat rozklad k ministrovi dopravy.

„Na úsek probíhá výběrové řízení na zhotovitele a dokončuje se majetkoprávní příprava. Chybí nám pět listů vlastnictví,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Podle něj by stavba měla začít v posledním čtvrtletí tohoto roku, hotovo má být v roce 2026.

D3 Kaplice nádraží - Nažidla. Pramen: ŘSD

D3 Kaplice nádraží – Nažidla. Pramen: ŘSD

Pro stavbaře půjde o zřejmě nejnáročnější úsek D3 na jih od Českých Budějovic. Stavba mimo jiné zahrne dvě mostní estakády o celkové délce 1,5 kilometru. Předpokládaná cena stavby je 6,2 miliardy korun.

Po zahájení stavby úseku od Kaplice k Nažidlům se staveniště dálnice D3 na jihu Čech rozroste na více než 40 kilometrů. Od loňského února, kdy ŘSD zahájilo u Velešína stavbu úseku Třebonín – Kaplice nádraží, měří 30 kilometrů. Stavba navazuje na již budovaný dálniční obchvat Českých Budějovic, který je rozdělen na dva úseky o celkové délce téměř 20 kilometrů. Tři rozestavěné úseky by měly být otevřeny zároveň v roce 2024.

Letos v březnu uplynulo 20 let od tragické nehody autobusu u Nažidel, při které zahynulo dvacet cestujících. Už tehdy se mluvilo o dálnici (v plánu ještě jako R) jako o prioritě.

Tagy D3 Kaplice nádraží - Nažidla Ministerstvo dopravy ŘSD
41 komentářů