Drahám se komplikuje soutěž na elektrické vlaky, Alstom ji pohnal k ÚOHS

Elektrická jednotka Coradia Continetal od Alstomu. Foto: AlstomElektrická jednotka Coradia Continetal od Alstomu. Foto: Alstom

Českým drahám se zadrhla jedna z velkých vlakových soutěží, které dopravce v poslední době vypisuje. Konkrétně jde o dodávku až

Českým drahám se zadrhla jedna z velkých vlakových soutěží, které dopravce v poslední době vypisuje. Konkrétně jde o dodávku až 50 elektrických jednotek pro regionální dopravu v hodnotě až 6,4 miliardy korun. Vítěz tendru získá rámcovou smlouvu.

Podmínky soutěže se ale nelíbí společnosti Alstom, která věc pohnala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Od konce července vedeme správní řízení,“ potvrdil mluvčí ÚOHS Martin Švanda. Podle něj námitky Alstomu (stížnost podala firma Alstom Transport Deutschland) směřují například proti délce lhůt pro plnění zakázky.

Výrobcům se obecně nelíbí ani skutečnost, že dráhy po uzavření rámcové smlouvy nakonec nemusejí odebrat ani jeden vlak. Rámcová smlouva má být uzavřena na osm let, dodávku vlaků by pak řešily dílčí kupní smlouvy. V zadávací dokumentaci dráhy uvedly předpoklad (nikoliv závazek), že v první várce odeberou deset jednotek. Vlaky mají být jednopodlažní, částečně nízkopodlažní a s kapacitou 140 míst.

Alstom se nechce ke svým aktivitám kolem soutěže vyjadřovat. „Alstom využil svého zákonného práva obrátit se na ÚOHS, který ve věci zatím nerozhodl. ČD si stojí za tím, že zadávací podmínky byly vypsány nediskriminačně, v souladu s právními předpisy a odůvodněnými potřebami ČD,“  uvedl za České dráhy mluvčí Radek Joklík.

Termín pro podání nabídek byl 16. července.

Tagy alstom České dráhy EMU 160 tendr ÚOHS
54 komentářů