Ceny pohonných hmot opět začínají mírně růst, důvodem jsou nízké marže

Čerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONOČerpací stanice Tank ONO. Foto: Tank ONO

Tank ONO zdražilo poprvé od začátku ledna.

Průměrné ceny pohonných hmot v Česku ještě tento týden klesly, v příštích dnech už ale začnou zdražovat. Naznačuje to vývoj u sítě nejlevnějších čerpacích stanic v zemi Tank ONO. Firma v pátek zvýšila cenu litru Naturalu 95 z 34,90 na 35,50 Kč. Cena nafty zůstává na 35,90 Kč. Podle analytiků lze očekávat v příštích dnech mírné zdražení. Tank ONO drželo cenu od 3. ledna.

Průměrná cena pohonných hmot minulý týden klesla na 36,17 Kč za litr benzínu (-0,16 Kč), nafta zlevnila na 37,29 (-0,20 Kč). Podle Borise Tomčiaka ze společnosti Finlord lze očekávat konec zlevňování. „Maloobchodní marže jsou aktuálně velmi nízké na úrovni 2 Kč za litr, což je výrazně pod dlouhodobým průměrem. Do konce ledna očekáváme nárůst průměrných cen o více než 50 haléřů na litr,“ řekl Tomčiak. Lze navíc očekávat, že se ceny nafty po dlouhé době vrátí pod úroveň benzínu.

Pro razantní zdražování není aktuálně příliš důvod. „Globální trh s ropou je dobře zásoben. Celosvětová poptávka roste a letos už bude rekordně vysoká. Ale také stoupá produkce,“ dodal Tomčiak.

U nafty budou v Evropě přetrvávat problémy s dodávkami delší dobu, jelikož od února začne platit i zákaz importu produktů z Ruska. Evropské rafinerie nemají dostatečnou kapacitu na výrobu nafty. Proto se musí zvýšit její import z Perského zálivu, Asie či Spojených států. V lednu by se do EU mělo denně dovézt 1,7 mil. barelů nafty. Po uvalení embarga na dovoz produktů z Ruska bude nutné nahradit kolem 700 tisíc barelů ruské nafty.

Tagy ceny PHM
47 komentářů