Vídeňská vlakotramvajová dráha Badner Bahn se dočkala nových vozidel

Nový vůz Badner Bahn TW500 Pramen: © WLB_ZinnerNový vůz Badner Bahn TW500 Pramen: © WLB_Zinner

Nová vozidla postupně nahradí nejstarší vysokopodlažní soupravy, které se vyráběly v 80. letech.

Vídeňská Badner Bahn, která představuje ojedinělou kombinaci klasické železnice s tramvajovou tratí, se dočkala nových vozidel; jejich design byl představen na jaře 2020. Vozidla dodává Alstom (dříve Bombardier Transportation Austria), dopravce Wiener Lokalbahnen s ním má smlouvu na 18 vozů s opcí až na dalších 16.

Všechna potřebná povolení pro provoz nových vozů byla vydána krátce před Vánoci. První vlak začal vozit cestující během svátků, zahájení pravidelného provozu oznámila Vídeň v pondělí. V úterý se přidala druhá souprava, nyní jezdí už tři. Všech 18 objednaných vozidel TW500 se má na kolejích objevit v dalších týdnech.

Třicetikilometrová trať spojuje centrum Vídně s městečkem Baden, které leží na jihozápad od metropole. Vlaky zde denně přepraví zhruba 40 tisíc cestujících. V širším centru metropole využívají vlaky tramvajové koleje, konečná zastávka se nachází přímo před Státní operou. Zbytek trasy jedou po běžné železnici.

Vlaky Badner Bahn. By Bahnsteig 1, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19702912Nový vůz Badner Bahn TW500 Pramen: © WLB_ZinnerVlak Badner Bahn. By Falk2 - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=24786337

Kapacita nových nízkopodlažních vlaků je 74 sedících cestujících, což je o deset více než dosud. U čtyřsedaček zůstaly zachovány stolky, které jsou pro Badner Bahn charakteristické. Vlaky mají wi-fi, zásuvky a USB nabíječky. Součástí výbavy je i elektronický informační systém, kamerový systém a klimatizace.

Nová vozidla postupně nahradí nejstarší vysokopodlažní soupravy, které se vyráběly v 80. letech. Část z nich si dopravce ponechá jako rezervu. Součástí dohody je i smlouva o údržbě, za kterou zodpovídá výrobce, práce však budou vykonávat zaměstnanci dopravce ve vlastních dílnách.

Dopravce chce s obnovou vozového parku zavést na trati takt 7,5 minuty.

Tagy alstom Baden Badner Bahn Rakousko Vídeň Wiener Lokalbahnen
30 komentářů