USA kupují dva nové Air Force One. Trump pro ně chce nové, výraznější barvy

Nový B747-8 pro Air Force One, vzhled je zatím jen návrh. Autor: BoeingNový B747-8 pro Air Force One, vzhled je zatím jen návrh. Autor: Boeing

Americké ministerstvo obrany se definitivně dohodlo s Boeingem na dodávce dvou nových speciálů Air Force One. Letadla vycházející z modelu

Americké ministerstvo obrany se definitivně dohodlo s Boeingem na dodávce dvou nových speciálů Air Force One. Letadla vycházející z modelu 747-8 čeká na první pohled největší změna v nátěru. Prezident Donald Trump chce, aby barvy byly výraznější.

Předběžnou dohodu s Boeingem oznámil Bílý dům už letos v únoru, v úterý došlo k podpisu smlouvy. Krátce po svém nástupu přitom nejprve Trump objednávku zrušil s tím, že je moc drahá. Nakonec zaplatí více, než kolik byla původně kritizovaná částka. Celkem za ně zaplatí americká vláda 3,9 miliardy dolarů. Nová letadla mají být dodána do roku 2024.

Trump v rozhovoru pro CBS uvedl , že nová letadla budou mít jiný nátěr, než stávající kombinaci bílé a dvou odstínů modré. Stávající podoba vznikla za doby prezidentování Johna F. Kennedyho. Trump chce na letadle kombinaci červené, bílé a modré, tedy barev americké vlajky. „Bude to nejlepší letadlo na světě,“ řekl Trump.

Letadla jsou částečně už vyrobená. Jde o stroje, které Boeing původně měl dodat ruské aerolince Transaero, která zkrachovala. Přestavba má vyjít levněji, než výroba úplně nových strojů.

Stávající dvě letadla jsou jumba 747-200B, objednal je v 80. letech  prezident Ronald Reagan a do provozu byly uvedeny v roce 1990 za jeho nástupce George Bushe. Nové letouny budou větší a budou mít delší dolet na jedno natankování.

Letce Air Force One se někdy přezdívá létající Bílý dům nebo létající Oválná pracovna. V době napadení USA může zároveň sloužit jako generální štáb, díky možnosti tankovat za letu vydrží ve vzduchu neomezeně dlouho. Robustní komunikační infrastruktura musí odolat i elektromagnetickým pulzům, které vznikají mimo jiné při jaderném výbuchu. Na palubě je i operační sál.

Tagy Air Force One boeing Donald Trump
9 komentářů