ŘSD pokračuje s přípravou dostavby prodloužené Místecké v Ostravě, lokalitu čeká průzkum podloží

Místecká ulice v místech, kde ji čeká velká proměna. Foto: Google Street ViewMístecká ulice v místech, kde ji čeká velká proměna. Foto: Google Street View

Zastřešení silnice I/56 do jednostranně uzavřené galerie má snížit dopady husté dopravy, místem projíždí přes 26 500 aut všech kategorií denně.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připravuje podrobný geotechnický průzkum (GTP) prodloužené Místecké. Průzkum proběhne v rámci příprav projektu „I/56 Ostrava – prodloužená Místecká, III. stavba“. Prostředkem podrobného GTP se stanou především jádrové vrty doplněné terénními zkouškami. Pro hodnocení parametrů zemin budou z vrtů odebrány laboratorní vzorky.

Místecká je jednou z hlavních dopravních tepen v Ostravě, denně zde projede na 26 500 aut (z toho skoro 3 500 těžkých motorových vozidel). Úsek je dosud v dvoupruhovém uspořádání, ŘSD navrhovalo rozšíření na čtyři pruhy. Podle nového návrhu dojde k částečnému snížení nivelety stavby a zakrytí pobytovou střechou a návazným systémem propojovacích lávek. S výstavbou by se mohlo začít již v roce 2026, podle plánů ŘSD by mohlo být hotovo o rok později. Vznikne tak 460 metrů dlouhá polootevřená galerie, která propojí území mezi ulicemi Místeckou, Českobratrskou a Frýdlantskými mosty.

Infoleták „I/56 Ostrava – prodloužená Místecká, III. stavba“ Zdroj: ŘSD

Infoleták „I/56 Ostrava – prodloužená Místecká, III. stavba“
Zdroj: ŘSD

„Výsledky upřesní inženýrskogeologické a hydrogeologické poměry v místě projektované stavby. Krátkodobé uzavírky či zábory prostranství se mohou objevit od cca 9. 1. do konce února 2023. Aktuálně pokračují přípravné administrativní činnosti, proto zatím není možné upřesnit časový horizont provádění prací, na každý pád předpokládáme upřednostnění víkendových termínů s ohledem na menší dopravní zátěž prodloužené Místecké,“ uvedl v tiskové zprávě Miroslav Mazal z týmu komunikace ŘSD.

Tagy I/56 Místecká ostrava Prodloužená Místecká Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
13 komentářů