Silničáři po dlouhých peripetiích otevírají obchvat Chýnova na I/19

I/1, obchvat Chýnova, Den otevřených dveří 9. října. Pramen: ŘSDI/1, obchvat Chýnova, Den otevřených dveří 9. října. Pramen: ŘSD

Na obchvat Chýnova má v budoucnu navázat obchvat sousedních Kladrub, jehož součástí bude i nový železniční most přes silnici.

Obyvatelé Chýnova na Táborsku a řidiči využívající silnici I/19 se dnes dočkají po letech čekání obchvatu tohoto města. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) jej otevře po slavnostním ceremoniálu, který je ohlášen na 14:00.

Obchvat o délce 3,6 kilometru vyvede tranzitní dopravu z Chýnova, kterým denně projíždělo přes deset tisíc aut, z toho zhruba třetina nákladních. Průtah městem navíc podle silničářů představoval dopravní závadu „z hlediska směrových i sklonových parametrů“.

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Obchvat Chýnova. Pramen: ŘSD

Stavba má zpoždění, podle původních předpokladů se měla otevírat už v červnu. Předpoklady ale rozmetal soud, který loni zrušil už pravomocné stavební povolení. Soud jednal na podnět majitelky pozemků u silnice. Stavba, která začala na podzim 2020, musela být loni v únoru na dva měsíce přerušena. Odblokovala ji dohoda majitelky s městem, které pozemky odkoupilo.

Maraton odvolávání proti stavebnímu povolení navíc předtím trval tři roky. První žádosti o stavební povolení byly podány už ve druhé polovině roku 2017, stavební firmu ŘSD vybralo už v říjnu 2018. Silnici postavila společnost M-Silnice, která zvítězila v tendru s cenou 262 milionů korun.

Silnice I/19 je důležitou spojnicí ve směru západ – východ, která mimo jiné propojuje města Plzeň, Tábor a Pelhřimov. ŘSD na ní loni v únoru otevřelo po dvou letech výstavby dlouho očekávaný obchvat obce Kámen. Na obchvat Chýnova má v budoucnu navázat obchvat sousedních Kladrub, jehož součástí bude i nový železniční most (trať Tábor – Obrataň) přes silnici.

Tagy I/19 obchvat Chýnova ŘSD
30 komentářů