Brno rozšiřuje regulaci parkování ve vnitroblocích, obsadili je šetřílci

Rezidentní parkování v Brně. Foto: www.parkovanivbrne.czRezidentní parkování v Brně. Foto: www.parkovanivbrne.cz

Poplatek za povolení bude 200 korun.

Vedení Brna se rozhodlo na základě žádostí obyvatel regulovat vjezd aut do dalších vnitrobloků. Zajíždí do nich i ti, kteří v oblasti nebydlí a chtěli ušetřit za parkování na ulici.

Od 19. září se mezi regulované vnitrobloky připojí ty, které se nacházejí v ulicích Klatovská, Skácelova, Tererova, Bakalovo nábřeží a Trýbova. Řidiči za vyřízení oprávnění zaplatí manipulační poplatek ve výši 200 korun za každé auto. To lze vyřídit na rok nebo na konkrétní období podle potřeby. Typicky se jedná o situace, kdy je vjezd nutný kvůli stěhování či zásobování.

Město k regulaci přistoupilo po četných žádostech obyvatel lokalit, kde jsou zavedeny oblasti placeného stání. Ve vnitroblocích není zavedení rezidentního parkování možné, jelikož zpravidla nejde o místní komunikace nebo zde lze místa jen velmi problematicky zlegalizovat.

Vjezd jen s povolením

Po zavedení parkovacího systému v okolí vnitrobloku začalo stále častěji docházet k tomu, že řidiči, kteří nechtějí platit za parkování nebo nemají nárok na dlouhodobé parkovací oprávnění, parkují ve vnitrobloku a zhoršují tak dostupnost parkovacích stání pro rezidenty. Většina vnitrobloků má už dnes vjezd omezen pouze pro dopravní obsluhu, značení však není dodržováno a dodržování je pro Městskou policii Brno složitě vymahatelné. Proto vedení města přistoupilo k umožnění vjezdu jen vozidlům s oprávněním,” vysvětlil radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

Ve vnitroblocích nebudou vyznačena parkovací stání modrou čárou, kterou lidé znají z rezidentního parkování, protože oprávnění je pouze vjezdové. „Na dodržování pravidel budou dohlížet strážníci, kteří budou kontrolovat registrační značky a porovnávat je s údaji v systému. Je nutné upozornit, že vjezdové oprávnění není povolenkou ke stání v rozporu s předpisy. Ačkoli ve vnitrobloku nejsou vyznačena parkovací stání, je nutné hlídat si základní pravidla, jako například nestát na trávníku nebo chodníku,” připomněl Kratochvíl.

Tagy brno Parkování v Brně
46 komentářů