Velká proměna maďarské železnice. Vláda schválila nákup nových lokomotiv i vozů, zakládá půjčovnu

Vizualizace lokomotivy Siemens Vectron pro MÁV-Start. Foto: MÁV StartVizualizace lokomotivy Siemens Vectron pro MÁV-Start. Foto: MÁV Start

Na lokomotivy půjčí dopravci Eurofima, nové soupravy bude půjčovna pronajímat vítězi soutěží na provoz vlaků.

Půl roku po vyhlášení vítěze schválila maďarská vláda jednu z největších investic do železničních vozidel u státního dopravce MÁV-Start. Jde ale jen o část velké proměny kvality cestování.

O rozhodnutí vlády informovala maďarská média, například telex.hu. V březnu oznámil MÁV-Start vítězství Siemensu v soutěži na 115 lokomotiv. Vláda zatím schválila nákup 50 lokomotiv Siemens Vectron. Dopravci má na nové lokomotivy půjčit Eurofima, stát kvůli škrtům v rozpočtu plánovanou dotaci zrušil.

Mapa plánovaného nasazení nových vlaků v Maďarsku. Foto: MÁV-Start / Telex.hu

Mapa plánovaného nasazení nových vlaků v Maďarsku. Foto: MÁV-Start / Telex.hu

Zatímco u lokomotiv využije dopravce rámcovou smlouvu se Siemensem, na nové vozy bude teprve vypsána soutěž. Nikoliv však dopravcem. Vláda odsouhlasila nákup 39 sedmi- nebo devítivozových push-pull souprav s řídicím vozem s opcí na dalších deset. Koupí je nová státní organizace OKSZ, která má současně organizovat soutěže na provoz linek v závazku veřejné služby. Bude tak sloužit jako půjčovna vozidel. Nákup znamená obnovu zhruba dvou třetin flotily dálkových vozů u MÁV-Start.

Nové soupravy se mají nasadit na vnitrostátní linky, počítá se s nimi i na mezinárodní spoje včetně linek do Česka, Polska, Německa nebo Rakouska. Soutěž na nové vozy je v maďarských médiích vnímána i jako ústup od výroby vozů IC+.

Tagy Maďarsko MÁV - Start Siemens Mobility Siemens Vectron
42 komentářů