Pět miliard korun navíc kvůli energiím. MHD hrozí kolaps, varuje sdružení

Nová plnící stanice v areálu DPMLJ. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNová plnící stanice v areálu DPMLJ. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Největší problémy mají provozy na elektřinu a plyn, ceny jsou až na desetinásobku oproti současným kontraktům.

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) spočítalo, že nárůst cen energií může zvýšit náklady tuzemských provozovatelů městské hromadné dopravy v příštím roce o pět miliard korun v porovnání s rokem 2021. Některým dopravním podnikům, ale i městům a obcím, se nedaří pro příští rok najít dodavatele elektřiny nebo plynu. Sdružení varuje před kolapsem některých provozů.

SDP vadí, že od vlády zatím nemá signály, jaké kroky podnikne v energetické krizi. „Z našich statistik vyplývá, že pro normální provoz budou v příštím roce dopravní podniky potřebovat minimálně o pět miliard korun navíc oproti roku 2021. Za těchto podmínek nebudou moci některá města poskytnout veřejnou dopravu ve stávajícím rozsahu,“ upozorňuje předseda SDP ČR Tomáš Pelikán.

Ceny elektřiny a plynu jsou aktuálně až na desetinásobku oproti cenám, za které dopravní podniky energie odebíraly dosud. Pokud musí dopravní podnik uzavřít novou smlouvu s dodavatelem, je to pro jeho rozpočet tak extrémní položka, kterou není možné bez zásadních úsporných opatření vykrýt. „V této záležitosti komunikujeme s představiteli Svazu měst a obcí, který ale také na informace od vlády ohledně podpory marně čeká,“ dodává Tomáš Pelikán. Podle odhadů svazu by energie měly tvořit až pětinu rozpočtu dopravních podniků. Ještě loni to bylo 9 %.

Tagy ceny energií MHD Sdružení dopravních podniků České republiky
44 komentářů