Dvorecký most mezi Smíchovem a Podolím získal stavební povolení, tendr je ve finále

Dvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMP

Dvorecký most bude určen jen pro MHD, cyklisty a chodce, v případě nutnosti jej budou moci využívat i vozidla záchranného systému.

Praha zdolala zásadní milník na cestě ke zbudování nového vltavského mostu. Chystaný Dvorecký most mezi Smíchovem a Podolím získal pravomocné stavební povolení. Oznámil to dnes na twitteru pražský radní pro dopravu Adam Scheinherr. K zahájení stavby tak už zbývá jediný krok: vybrat zhotovitele v tendru, který běží už od loňského října.

„Je to skvělá zpráva k závěru týdne. Za tři a půl roku jsme zajistili projektanta, geologický průzkum a začali soutěžit zhotovitele. Na české prostředí to je práce na nejvyšší rychlostní stupeň,“ uvedl Scheinherr.

Odhadované náklady na zbudování mostu jsou 972 milionů korun, termín pro podání přihlášek v tendru byl ale několikrát posunut. Při vypisování tendru loni na podzim magistrát odhadoval, že vítěze i stavební povolení bude mít „v kapse“ začátkem letošního roku. Podle Scheinherra město vítěze (nepravomocně) schválí nejspíš v pondělí. V tendru nerozhoduje jen cena, ale i délka výstavby (15 pct.), délka záruční doby (10 pct.) a kvalita týmu (5 pct.). Po podpisu smlouvy by délka stavebních prací měla trvat zhruba 30 měsíců.

Dvorecký most překlene Vltavu v úseku mezi zlíchovským a podolským břehem a spojí tak městské části Praha 4 a Praha 5. Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní bude poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Ta získala novou podobu během předloňské rekonstrukce Nádražní ulice, barrandovská trať je tak na napojení tratě od Dvoreckého mostu připravena. Součástí projektu je nová tramvajová a autobusová zastávka Dvorecký most.

Pro pražskou MHD je Dvorecký most jednou z nejzásadnějších staveb. Má se stát zárodkem takzvané jižní tramvajové tangenty, propojující významné tramvajové tratě vedoucí od Barrandova a Modřan. Tramvajím se oproti zajížďce přes Palackého most zkrátí cesta až o šest kilometrů. Díky novému mostu bude možné zrušit část autobusových linek vedoucích přes Barrandovský most.

Dvorecký most bude určen jen pro MHD, cyklisty a chodce, v případě nutnosti jej budou moci využívat i vozidla záchranného systému.

Tagy Dvorecký most Hlavní město Praha
96 komentářů