Letecký provoz v Evropě se poprvé dostal na úroveň před covidem

Letiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nlLetiště Schiphol v Amsterdamu. Foto: Schiphol.nl

Oživení poptávky hlásí letiště i dopravci.

Letecké společnosti v Evropě vypravily v pátek poprvé za více než dva roky více letů za jediný den než před vypuknutím pandemie koronaviru.

Vyplývá to z dat, která zveřejnil šéf Eurocontrol Eamonn Brennan. V pátek odbavili evropští poskytovatelé celkem 28 511 letů, nejvíce za den od února 2020, kdy pandemie začínala ovlivňovat letový provoz. V porovnání se stejným týdnem před dvěma lety je ještě provoz o 15 % nižší.

Jde o další důkaz, že letecká doprava je zjevně po pandemii z nejhoršího venku. Někteří dopravci už při prezentaci čísel za březen uvedli, že se dostali na úroveň před pandemií. Pozitivní signály přichází také z letišť. Vedení pražského Letiště Václava Havla předpokládá pro letošek odbavení 9,6 milionu cestujících, což je zhruba o milion pasažérů optimističtější předpoklad, než se kterým počítaly plány ještě v lednu. Loni branami letiště prošlo 4,4 milionu cestujících.

„Projevily se některé pozitivní vlivy, především zrušení proticovidových opatření počátkem dubna. Vidíme vyšší obsazenost letadel, síťoví dopravci začínají nasazovat standardní kapacity. Zjednodušeně řečeno létá místo Embraeru Airbus A320,“ uvedl šéf letiště Jiří Pos. Rizika, která mohou podle něj udělat z předpokladů cár papíru, představují především válka na Ukrajině a přetrvávající covid.

Dalším důkazem oživení je o situace na amsterdamském letišti Schiphol. Vysoká poptávka v kombinaci s nedostatkem personálu vedla vedení letiště k tomu, aby aerolinky vyzvala ke zrušení některých letů.

Tagy Eurocontrol letový provoz obnovení provozu po pandemii koronaviru
10 komentářů