Ukrajinci začali s opravou hlavního silničního tahu z Kyjeva na západ

Rozbombardovaná ukrajinská dálnice M06. Pramen: Kyrylo TymošenkoRozbombardovaná ukrajinská dálnice M06. Pramen: Kyrylo Tymošenko

Dálnice M06 patří k nejdůležitějším spojnicím na západní Ukrajině.

Ukrajinští silničáři se pustili do obnovy hlavní dálnice (silnice) M06 z Kyjeva přes Žitomir, Lvov a Užhorod do Čopu. Oznámila to agentura Ukrinform s odkazem na zástupce vedoucího kanceláře prezidenta Kyryla Tymošenka. Silnici poničila raketami ruská invazní armáda, kterou ukrajinští vojáci ze západu země a z oblasti Kyjeva v posledních dnech vytlačili.

„Pracujeme na tom, abyste se mohli co nejdříve vrátit domů. Začaly opravy jam na dálnici Kyjev –⁠ Čop, která byla poškozena raketovým útokem. Doufáme, že její průjezdnost bude brzy obnovena,“ uvedl Tymošenko. Zároveň ale připomněl, že návrat do Kyjeva a okolí je stále životu nebezpečný. Vyhnané obyvatele proto vyzval, aby s návratem ještě počkali.

Dálnice M06 patří k nejdůležitějším spojnicím na západní Ukrajině. Od Kyjeva po Rivne má dálnice čtyři pruhy (dva v každém směru), dál na západ jde většinou o dvoupruhovou silnici.

Ruský vpád na Ukrajinu začal 24. února, okupanti se přitom zaměřili především na ničení infrastruktury. Provádějí také masivní ostřelování obytných čtvrtí ukrajinských měst a obcí.

Tagy dálnice M06 Ukrajina
16 komentářů