V Sasku startuje další velká soutěž na dopravce. Vítěz získá kontrakt do roku 2040

Elektrická jednotka Talent 2 na lince Lipsko - Drážďany. Foto: VVOElektrická jednotka Talent 2 na lince Lipsko - Drážďany. Foto: VVO

Podmínkou bude pro vítěze soutěže převzít zaměstnance stávajícího dopravce.

V Německu začala další velká soutěž na provozovatele regionálních vlaků. Dopravní svazy Horního Labe (VVO) a Lipska vypsaly společně s braniborským ministerstvem dopravy tendr na provoz elektrických vlaků z Drážďan.

Ve veřejné soutěži hledají dopravce na 14 let, který zajistí vlaky a provoz v síti nazvané Elektronetz Oberelbe. Ročně má jít o výkony v objemu až 4,25 milionu vlakokilometrů. Dosud provoz zajišťuje DB Regio. Nová smlouva má platit od prosince 2026.

Kontrakt se týká především linky RE 50 nazvané jako Saxonia-Express, která v hodinovém taktu spojuje Lipsko a Drážďany. Součástí balíčků jsou také linky RE 15 z Drážďan do Hoyerswerdy, RE 18 z Drážďan do Chotěbuzi, S6 z Drážďan do Elsterwerdy a jako opce také S5 z Drážďan do Coswig/Riesa. Soutěž je vypsána v evropském věstníku zakázek.

Rozsah dopravy by měl zůstat podobný jako nyní, přesto objednatelé požadují vyšší kapacitu: pro hlavní trasu Lipsko – Drážďany je podmínkou nasazení dvoupodlažních jednotek. Dosud na této trase jezdí jednopodlažní, které již podle objednatele kapacitou nestačí. Součástí podmínek kontraktu je i povinnost zaměstnat v případě vítězství jiného dopravce současný personál DB Regio v tomto souboru.

Tagy DB Regio Německo Sasko VVO
15 komentářů