České vlaky vozí stovky ukrajinských uprchlíků, zájem o přepravu už převyšuje kapacity

Příjezd ukrajinských uprchlíků do Česka. Foto: České dráhyPříjezd ukrajinských uprchlíků do Česka. Foto: České dráhy

Zájem o humanitární vlaky prudce roste.

Už přes tisíc uprchlíků využilo vlaků českých dopravců na cestu z Ukrajiny do Česka. Po relativně malém zájmu s prvním vlakem z ukrajinsko-polské hranice zájem roste: dnes večer z Čopu odjela souprava se šesti stovkami cestujících. Pravidelný spoj Českých drah odjíždí z Bohumína každý den zhruba ve 22:30 do Černé nad Tisou a ukrajinského Čopu (příjezd zhruba 10:30) a zpět do Ostravy (vyjíždí v 16:00, příjezd 22:40), kde jsou Ukrajinci registrování policií v hotspotu. Podrobnosti jsou na webu Českých drah.

Pod hlavičkou projektu Železnice pomáhá jde o projekt Českých drah a Gepard Expressu. Ten pomáhá hlavně s kontakty na ukrajinské straně a odvozem humanitární pomoci z Česka. „Poptávka po přepravě velmi rychle roste,“ říká Albert Fikáček z Gepard Expressu. Podle něj se už dnes například zhruba dvě stovky uprchlíků v Čopu do vlaku nedostaly. Tento týden chystá i nákladní vlak z Hanisky u Košic do Kyjeva se zdravotnickým vybavením. „Dnes vyrazí i vlaky s materiálem z brněnské nemocnice do lvovské Mostysky,“ dodal Fikáček.

České dráhy umožňují stovkám ukrajinských občanů, kteří směřují do své vlasti, například kvůli všeobecné mobilizaci, bezplatnou přepravu všemi vlaky včetně těch s povinnou rezervací. Stačí, aby se Ukrajinci prokázali svým cestovním pasem. V povinně místenkových vlacích je pak povoleno tyto cestující přepravit bez rezervace. Do konce února využilo tuto nabídku přes tři a půl tisíce občanů Ukrajiny a jejich počet každým dnem roste.

Více informací pro občany Ukrajiny, ale také pro zájemce o humanitární pomoc je na webu Nasiukrajinci.cz.

Do pomoci se zapojila i společnost RegioJet, která společně s Člověkem v tísni, ČD Cargo a Rail Cargo Austria včera vypravila první vlak z Prahy do polského města Přemyšl. Veze jak osobní vozy, tak nákladní pro přepravu palet s humanitární pomocí (více jsme psali zde).

První vlak ale nepřiveze zřejmě tolik lidí do Česka, než jaká by byla skutečná poptávka. RegioJet totiž narazil na problém s firmou, která spravuje odjezdové tabule na nádražích. Neuvedla odjezdových tabulích v Přemyšli jeho vlak mířící zpět do Prahy. „Pro cestující tak oficiálně neexistujeme. Tak tu vlastním hlasem vyhlašuji, že odjíždíme ve 22:22 z druhého nástupiště,“ popsal situaci majitel RegioJetu Radim Jančura.

Ministr dopravy zřídil resortní koordinační skupinu se sdruženími automobilových dopravců ČESMAD Bohemia, sdružením železničních dopravců ŽESNAD a jednotlivými železničními dopravci ohledně aktuálních kapacit a potřeb pro humanitární pomoc Ukrajině a jejím občanům. Vedením této skupiny pověřil ministr svého náměstka Václava Bernarda (kontakt na tajemníka pracovní skupiny: Petr Sobotovič, dopravci.koordinace@mdcr.cz; tel. 603 572 472).

Jak resort dopravy pomáhá Ukrajině a Ukrajincům (zdroj MD)

Rychlá pomoc Ukrajině:
– jízdné zdarma pro ukrajinské občany, do konce února využilo přes 3 500 Ukrajinců

ČD a další dopravci:
– humanitární vlaky na Ukrajinu
– nabídka lůžkových/lehátkových vlaků v Přemyšli
– každý den odjíždí vlak ČD z Bohumína do Černé nad Tisou a ukrajinského Čopu a zpět do Ostravy, kde jsou Ukrajinci registrování policií v hotspotu
– ČD Cargo pomáhá na Ukrajinu převážet potřebný materiál

Autobusoví dopravci:
– chystají autobusy pro evakuaci
– nabízejí ubytování v ČR

Omezení proti ruské agresi:
– jako první jsme přestali povolovat ruské nepravidelné lety do České republiky
– přestali jsme povolovat přílety a odlety ruských letadel do/z ČR
– zavřeli jsme vzdušný prostor ČR pro všechna ruská letadla a iniciovali podobné kroky v celé EU
– omezili jsme servisování ruských letadel v ČR
– Výzkumný Ústav Železniční ukončil spolupráci s ruskými firmami

Tagy pomoc Ukrajině Ukrajina
28 komentářů