Na Islandu začne létat nový dopravce. Niceair spojí sever ostrova s Evropou

A319 v barvách Niceair. Foto: NiceairA319 v barvách Niceair. Foto: Niceair

Za novým dopravcem stojí hlavně místní firmy, chtějí zlepšit spojení severu Islandu se světem.

Země s 366 tisíci obyvateli má mít od června již třetího mezinárodního leteckého dopravce. Na Islandu začne provoz nová aerolinka Niceair.

O vzniku nového dopravce informoval islandský server mbl.is. Firma má již vlastní stránky a brzy chystá zahájení prodeje letenek.

Na rozdíl od Icelandairu a společnosti Play nebude nový dopravce nabízet lety z hlavního islandského letiště Keflavík, ale z Akureyri na severu ostrova.

Čtvrté největší město na Islandu je vzdáleno zhruba 100 kilometrů od severního polárního kruhu a leží na konci nejdelšího islandského fjordu. Dopravce bude létat s Airbusem A319. Podle seznamu destinací bude dopravce zaměřen jak na příjezdovou turistiku, tak na lety na dovolené místních obyvatel. Chystá lety do Velké Británie, Dánska a Španělska. První let je naplánován na 2. června. Zatím bude létat na licenci jiného dopravce.

Za novým dopravcem stojí několik místních firem i individuálních investorů, žádný nemá více než 8 % akcií firmy. Důvodem zájmu místních investorů je snaha zlepšit letecké spojení severu Islandu.