Ukrajinci dosáhli na pražském letišti konce hlášení letů do své vlasti v ruštině

Cestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště Praha

Podle ukrajinského velvyslance nemělo logiku, aby informace o letech na Ukrajinu byly v ruštině.

Letiště Praha přestalo u letů na Ukrajinu hlásit informace o odletech a příletech v ruštině. Stalo se tak na žádost ukrajinského velvyslanectví v Česku, kterému hlášení v ruštině vadilo.

Informoval o tom ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Petrovič Perebyjnis, změnu potvrdila mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Hlášení v ruštině u letů na Ukrajinu nemá logiku,“ uvedl na facebooku Perebyjnis. Podle něj letiště odmítalo nejprve změnu kvůli tomu, že jde o žádost leteckých společností i kvůli tranzitu přes Ukrajinu. „Ruští občané běžně přes Ukrajinu nelétají, protože letecké spojení mezi Ukrajinou a agresorskou zemí dlouho chybělo,“ dodal.

Podle mluvčí Letiště Praha Kláry Divíškové se na letišti používají jako základní jazyky čeština a angličtina. V gatech je pak hlášení dle požadavku dopravců. „Je pravda, že na základě žádosti ukrajinského velvyslanectví není od 1. února na letech do Ukrajiny hlášení v ruštině,“ dodala.

Podle ní letiště plánuje nasazení dynamického navigačního systému, který by všem cestujícím usnadnil pohyb na letišti. Naváděl by je v češtině, angličtině a jazykem dané destinace přímo do gatu. „Nahrazujeme letištní interiérové navigace digitálním řešením, které umožňuje na obrazovkách přizpůsobit obsah aktuálnímu provozu, a to po navigační i jazykové stránce,“ dodala Divíšková.

Tagy letiště praha Ukrajina
157 komentářů