75 cestujících denně. Jihomoravský kraj ruší provoz na lokálce z Boskovic do Velkých Opatovic

Jednotka 814 v Boskovicích. Foto: Tomáš Winiarski / Mapy.czJednotka 814 v Boskovicích. Foto: Tomáš Winiarski / Mapy.cz

Vlaky budou kompletně nahrazeny autobusy.

Jihomoravský kraj od 11. června zruší objednávku vlaků na trati 262 z Boskovic do Velkých Opatovic. Důvodem je nedostatečná poptávka a malé vytížení vlaků.

„Počty cestujících v úseku Boskovice – Velké Opatovice byly velmi nízké. Do roku 2022 byl dlouhodobě zaznamenáván přepravní proud cca 75 cestujících/průměrný pracovní den v jednom směru s tím, že průměrná obsazenost vlaku v nejsilnějším úseku činila cca 10 cestujících,“ uvedla mluvčí kraje Alena Knotková.

Kraj má ušetřit za provoz vlaků od června do prosince příštího roku 9,6 milionu korun. Místo vlaků budou jezdit autobusy. Provoz v oblasti už prošel změnou loni. Od 1. 7. 2023 dojde k dílčím úpravám časových poloh některých autobusových spojů v souvislosti se změnou jízdních řádů na železniční trati Brno – Česká Třebová.

Poslední vlak pojede v sobotu podvečer. Zaměstnanci, kteří po trati jezdili, chystají rozlučku s provozem. Proti zrušení provozu vznikla i petice, její autoři ale nasbírali jen necelých 300 podpisů.

Dráhu z Velkých Opatovic do Skalice vybudovala a vlastnila společnost Místní dráha Velké Opatovice – Skalice nad Svitavou od roku 1908 až do svého zestátnění 1. ledna 1941.

Tagy Jihomoravský kraj omezení provozu na regionálních tratích trať 262 Skalice nad Svitavou - Velké Opatovice
366 komentářů