72 korun za jízdenku přes celý kraj, režijky dál zůstanou. Plzeňský kraj chystá velké tarifní změny

Nový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhyNový RegioPanter v Plzni. Foto: České dráhy

Se změnou jízdního řádu čekají od neděle 14. června cestující v Plzeňském kraji velké novinky. V případě autobusů dochází k

Se změnou jízdního řádu čekají od neděle 14. června cestující v Plzeňském kraji velké novinky. V případě autobusů dochází k výměně dopravce, kdy provoz přebírá Arriva s novými autobusy, ve všech druzích dopravy pak ke spuštění nového integrovaného tarifu.

Ten má cestujícím po celém kraji přinést jednodušší cestování, ale i řadu změn. Plzeňský kraj nakonec ustoupil od plánů neuznávat takzvané režijky železničářů jako například v Jihomoravském kraji. Kraje, které přechází na takzvané brutto smlouvy a tržby jsou kompletně ve veřejné dopravě jejich rizikem, se obávaly, že o část příjmů uznáváním režijek přijdou.

Jelikož jde na železnici o smlouvy na přímé zadání, podle několika právních výkladů není možné je neuznávat,“ řekl hejtman Josef Bernard. V případě Jihomoravského kraje došlo i k výhrůžkám železničářů ke stávce, nakonec musí část režijkářů v kraji platit extra poplatek.

Kraj bude požadovat i ve vlacích Českých drah, aby zaměstnanci prodávali jízdenky podle krajského tarifu. Jízdenky v tarifu Českých drah pro vnitrokrajské jízdy půjde zakoupit pouze v e-shopu ČD nebo v mobilní aplikaci Můj vlak. Sleva IN50 pro tyto jízdy bude uznána jako IN25. Zároveň je možné i nadále využívat jízdenku IN100, resp. celorepublikové síťové nabídky ČD či mezinárodní tarif. Od 1. července ale přestanou v kraji platit traťové jízdenky Českých drah, budou uznatelné jen pro cesty přes hranice kraje.

Nový tarif bude vycházet do značné míry ze stávajícího systému tarifních zón po celém kraji. Jednotlivé jízdenky budou zónově-relační, umožní neomezené cestování podle časové a územní platnosti.. Nejdražší jednotlivá jízdenka bude stát 72 korun a umožní cestovat po celém kraji na jeden doklad po dobu 240 minut. Celodenní cesty po kraji vyřeší jízdenky Turista Plzeňskem, které již dnes fungují, nicméně nově budou k dispozici v širším prodeji ve všech odbavovacích zařízeních dopravců. Jízdenky budou zpravidla přestupné i na MHD Plzeň. Kompletní přehled lze nalézt na stránkách kraje.

Ceník integrovaného tarifu počítá s tím, že nejdražší bude zóna v Plzni, kde dospělý jedoucí do vnější zóny zaplatí 14 korun, první vnější zóna bude stát 12 korun. Ostatní jsou po deseti korunách. Platí slevy na území města Plzně a i v kraji (nařízené krajem a státem). Jízdenky půjde platit ve všech dopravních prostředcích kartou.

Kraj chystá první dva týdny provozu nového dopravce mimořádné zlevnění, aby přilákal cestující: do 1. července za jízdu v autobusu krajské linkové dopravy cestující zaplatí 12 korun bez ohledu na to, kam jede. Půjde ale o nepřestupné jízdné.

Tagy IDPK Integrovaná doprava Plzeňského kraje Plzeňský kraj
99 komentářů