5 minut zpoždění = sleva 25 %. Švýcarské dráhy zkouší nezvykle velkorysé odškodnění

Vlak švýcarských železnic na novém mostě přes Rhonu na hranicích mezi kantony Vaud a Wallis u města Massongex. Foto: Valentin Flauraud / SBBVlak švýcarských železnic na novém mostě přes Rhonu na hranicích mezi kantony Vaud a Wallis u města Massongex. Foto: Valentin Flauraud / SBB

Při zpoždění nad 10 minut dostanou cestující polovinu jízdného zpět. Jde ale jen o testování nového systému pro vybrané klienty.

Švýcarské spolkové dráhy (SBB) začaly s nezvyklým experimentem v oblasti péče o zákazníky. Nebude ale trvalý. V testovacím provozu ověřují nový systém kompenzací, který zavádí v zemi speciální zákon. Cestující mají během testu získat odškodné už za pět minut zpoždění.

O novince informoval švýcarský rozhlas a televize SRF.  Jde o testovací provoz se zhruba 200 cestujícími, kteří dostanou vždy zpět čtvrtinu jízdenky při zpoždění nad 5 minut a polovinu při příjezdu o 10 a více minut proti jízdnímu řádu. Jde o výrazně vyšší kompenzace nad dosavadní pravidla v rámci Švýcarska nebo celé Evropské unie, kde se vrací čtvrtina ceny po hodinovém zpoždění.

I když se nedá očekávat, že by švýcarské dráhy zavedly tak velkorysý systém kompenzací v praxi, data o přesnosti ukazují, že by nemuselo jít o tak vysoké náklady. Podle speciálních stránek o zpoždění vlaků do 5 minut přijíždí podle typu vlaků 97 – 99,5 % spojů.

Testování souvisí s novým švýcarským zákonem, který přikazuje dopravcům kompenzovat zpoždění. Zákon víceméně odpovídá evropským předpisům: po hodině se vrací čtvrtina jízdenky, po dvou polovina jízdného.

Za provedení testu zodpovídá Aliance Swisspass, která zastřešuje jednotný tarif ve Švýcarsku. Odškodnění získají i ti, kteří mají roční jízdenku pro neomezené cestování, bude se počítat z denní ceny jízdného.

Tagy kompenzace za zpoždění SBB Švýcarsko
62 komentářů