31 kilometrů, 5 cen a rozdíl až 27 korun. Ze spojení Česká Lípa – Děčín je ukázka tarifní džungle

Nejlevnější jízdné mezi oběma městy podražilo o pětinu.

Měl to být krok k pohodlnějšímu a jednoduššímu cestování vytíženou trasou mezi dvěma městy ve dvou krajích. Liberecký a Ústecký kraj se letos dohodly na rozšíření svých tarifů za hranice regionů: Dopravy Ústeckého kraje (DÚK) do České Lípy a tarifu IDOL do Děčína. V praxi ale tato změna přinesla tarifní chaos a pro část cestujících zdražení i o více než pětinu. Také odhalila nepřipravenost Libereckého kraje na tento krok.

Mezi Českou Lípou a Děčínem jezdí dva dopravci: Arriva s rychlíky, Die Länderbahn s osobními vlaky. Do změny jízdního řádu byla nejlevnější Arriva s cenou 44 Kč při nákupu online. Nově stojí nejlevnější jízdenka Arrivy 57 Kč, což je zdražení o téměř 30 %. „Bylo nám to prezentováno jako velké zlepšení, ale v praxi platím za cestu podstatně více než dříve,“ postěžoval si redakci jeden ze čtenářů.

Jednodušeji mezi kraji. IDOL a DÚK rozšiřují působnost za hranice

Provoz na 31 kilometrů dlouhé trati ukazuje, jaká tarifní džungle cestující čeká. U dvou dopravců si může totiž cestující vybrat z celkem pěti tarifů: svůj mají oba dopravci, pak tarif IDOL a DÚK a k tomu ještě systém jednotné jízdenky.

Aktuálně nejlevnější je cestovat na tarif Die Länderbahn, ten ale platí jen v jeho vlacích. Jízdenka vyjde na 48 Kč. Tarif IDOL při nákupu kartou nebo aplikací Idolka vyjde na 53 Kč. Jízdenku lze použít ještě na cestu po České Lípě. Od ledna ale dojde ke zdražení. Tarif DÚK vyjde na 55,80 Kč, v jeho ceně je pro změnu využití MHD po Děčíně. OneTicket na 75 Kč platí jen ve vlaku.

V aplikaci 71 Kč, ve vlaku 53 Kč

Samostatnou kapitolou je přístup Libereckého kraje k novému propojení. Aplikace Idolka ještě dnes odpoledne nabízela spojení z České Lípy do Děčína za 71 Kč. Autor tohoto textu se šel osobně poptat na informační centrum organizátora dopravy v kraji Korid LK, jak je možné, že přes aplikaci stojí jízdenka 71 Kč a při nákupu ve vlaku 53 Kč. Podle odpovědi pracovnice na přepážce jde o chybu na straně aplikace. Tou je společnost Operátor ICT patřící hlavnímu městu Praha. V podvečer došlo k odstranění této chyby.

V aplikaci ale stále chybějí další zastávky, kde má tarif IDOL platit, například Benešov nad Ploučnicí nebo Děčín-východ. Liberecký kraj slíbil odpovědět na dotazy k chybám aplikace během dneška. Ústecký kraj zvládl změny v aplikaci provést se změnou jízdního řádu bez problémů.

Jednodušeji mezi kraji. IDOL a DÚK rozšiřují působnost za hranice

I přes chaos s cenami jízdenek je rozšíření integrovaných systémů přes hranice obou krajů pro část cestující zlepšení. Vydělat na tom mohou především ti, kteří jezdí na této trase pravidelně nebo z větší dálky díky možnosti celodenní síťové jízdenky. Například pro zpáteční cestu v ten samý den z Liberce do Děčína se již výrazně vyplatí celosíťová jízdenka IDOL.

Tagy Doprava Ústeckého kraje DÚK idol Korid LK Liberecký kraj Ústecký kraj
266 komentářů