256 cestujících za den. Provoz na Ruzyni se v květnu zvedl, zůstal ale miniaturní

Embraer E-175 společnosti KLM v Praze. Foto: Letiště PrahaEmbraer E-175 společnosti KLM v Praze. Foto: Letiště Praha

Letošní duben zůstane pravděpodobně na dlouho nejhorším měsícem v provozních statistikách Letiště Praha. Ukazují to čerstvá data za květen. Podle

Letošní duben zůstane pravděpodobně na dlouho nejhorším měsícem v provozních statistikách Letiště Praha. Ukazují to čerstvá data za květen. Podle nich došlo v porovnání s dubnem ke zlepšení, v porovnání s loňským rokem byl provoz minimální.

V květnu Letiště Praha odbavilo 7 960 cestujících, meziročně o 99,5 % méně. V přepočtu tak každý den odbavilo za den v průměru 256 cestujících. Za stejný měsíc loňského roku prošlo pražským letištěm přibližně 1 486 306 cestujících. Počet pohybů letadel se oproti loňskému květnu snížil celkem o 89,4 %, celkem 1 430. To ukazuje, že letadla jsou prázdnější než loni, případně dopravci nasazují menší stroje.

„Data ukazují, že počet letů i odbavených cestujících oproti dubnu letošního roku roste, zejména díky postupně obnovovaným leteckým spojením,“ dodala mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Oproti dubnu stoupl počet cestujících o 59 %, počet pohybů o 18 %. Za květen nejvíce cestujících letělo mezi Prahou a Amsterdamem, Minskem a Paříží. „Citelnější nárůst počtu cestujících však očekáváme nyní v červnu, a to právě v souvislosti s přibývajícími obnovenými linkami,“ dodala Pavlíková.

Letiště má aktuálně potvrzeno od 21 dopravců, že obnoví provoz nebo ho již obnovili. Celkem jde o 70 destinací, což je zhruba polovina nabídky leteckých spojení loňského roku. Letiště chce obnovit provoz hlavně do klíčových evropských měst, které fungují jako přestupní uzly.

Tagy letiště praha obnovení provozu po pandemii koronaviru statistiky přepravených cestujících Letiště Praha
11 komentářů