22 tisíc zisk z každého přistání nebo vzletu. Letiště Praha zvýšilo profit o dvě třetiny

Korean Air je jediným dopravcem, který do Prahy nasazuje Boeing 747-8i. Foto: Michal HolečekKorean Air je jediným dopravcem, který do Prahy nasazuje Boeing 747-8i. Foto: Michal Holeček

Letiště Praha zažilo loni rekordní rok nejen podle počtu cestujících. Zisk státní firmy loni díky boomu v letectví stoupl o

Letiště Praha zažilo loni rekordní rok nejen podle počtu cestujících. Zisk státní firmy loni díky boomu v letectví stoupl o dvě třetiny na 3,415 miliardy korun. Z každé koruny tržeb měla firma loni 40 haléřů zisk.

Vyplývá to z údajů ve výroční zprávě, kterou zaslalo Letiště Praha do sbírky listin. Letiště Praha loni odbavilo celkem 16,8 milionu cestujících, nejvíce ve své historii. Nárůst o necelých devět procent je ale podstatně nižší než nárůst zisku. Ten stoupl z 2,046 miliardy na 3,415 miliardy korun.

Zisk Letiště Praha lze přepočítat i jinak: na počet pohybů, tedy vzletů a přistání. Při celkovém počtu 155 530 pohybů za loňský rok tak mělo letiště z každého vzletu či přistání  v průměru 21 957 korun. V přepočtu na cestujícího pak 200 Kč.

Podle výroční zprávy letiště za loňský rok překročilo plán zisku o 29 %. Vysoká ziskovost se projevila i na zadluženosti, dlouhodobé závazky klesly z 1,527 miliardy korun na 854 milionů korun.

Největším zdrojem příjmů pro Letiště Praha jsou poplatky od leteckých společností, příjmy za letový provoz stouply na 5,746 miliardy korun, pomaleji než přibývalo cestujících. Letos poprvé rozdělilo letiště ve výroční zprávy příjmy z komerčních aktivity od výnosů z parkovného či vlastní restaurace, položky tak nelze zcela porovnat. Neletecké příjmy tvořily loni 2,591 miliardy korun, což je meziroční nárůst o 46 %.

Počty cestujících na Letišti Praha rostou i letos. Podle posledních statistik za leden až květen stouply meziročně o 4,75 %.

Tagy letiště praha Top
22 komentářů