20 minut čekání na výstup z metra. V Praze kolabuje kvůli výluce provoz na metru C

Situace ve stanici Pražského povstání v pondělí 1.7. 2019. Foto: Martin ŠnajdrSituace ve stanici Pražského povstání v pondělí 1.7. 2019. Foto: Martin Šnajdr

Doprava mezi stanicemi metra C Pražského povstání a Kačerov zažívá od dnešního dne velké problémy. V sobotu zahájená výluka kvůli

Doprava mezi stanicemi metra C Pražského povstání a Kačerov zažívá od dnešního dne velké problémy. V sobotu zahájená výluka kvůli výměně dřevěných pražců způsobila ráno kolaps na stanici Pražského povstání, když směrem na Pankrác a dál mířily tisíce lidí do práce.

Ukazují to záběry cestujících na sociálních sítích. Ropid problémy přiznal, na odpolední špičku chce posílit dopravu.

„Při výluce se bohužel narazilo na omezenou kapacitu stanice Pražského povstání, čekání na výstupu ze stanice bylo až 20 minut, vlivem pomalejšího výstupu se zdržovaly soupravy i v opačném směru a na lince C tak byl nepravidelný provoz,“ uvedl Ropid na svém twitterovém profilu.

Výluka na trase C potrvá do soboty. Místo metra jezdí mezi Pražským povstáním a Kačerovem náhradní autobusy XC. Ty ale ve špičce nezvládají. Podle Ropidu ale jejich kapacitu nelze posílit. „Není možné zkrátit interval kvůli omezené kapacitě stanice Pražského povstání, která by již více cestujících stejně nepojala. DPP připravuje plán na odpolední špičku, situaci budeme sledovat,“ uvedl Ropid na twitteru.

Práce DPP provádí v délce zhruba 300 metrů mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác. Dělníci v tomto úseku mění 500 vysloužilých dřevěných pražců a místo nich osadí nové betonové. Z metra bude vyvezeno zhruba 50 tun materiálu a navezeno a namontováno 125 tun nového. Během jednoho dne lze podle DPP vyměnit 88 pražců.

Podnik mění na „céčku“ pražce na etapy. Mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov bylo původně 8 600 dřevěných pražců, nyní už je polovina betonových. Naposledy o Velikonocích jich DPP vyměnil 506, během výluky na začátku prázdnin jich vymění zmíněných 500, na říjen pak plánuje výměnu dalších 484 kusů.

Vedle náhradní linky XC doporučuje dopravce během výluky využít i linky 135 a 196, které budou posíleny. „Cestujícím případně doporučujeme též alternativní trasy. Například tramvaj 2, 3, 17 do zastávky Přístaviště a dále BUS směr Budějovická nebo Kačerov. Nebo tramvají dále směr Modřany a odtud autobusem do obvyklých cílů v jižní části města,“ radí Ropid

Tagy Dopravní podnik hl. města Prahy dpp metro C Pražského povstání
121 komentářů