17 cestujících na jeden let. Provoz na Ruzyni roste, letadla jsou ale téměř prázdná

Airbus A321 společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A321 společnosti Lufthansa v Praze. Foto: Letiště Praha

Počet cestujících na Letišti Václava Havla za červen stoupl v porovnání s květnem téměř na pětinásobek, provoz o 61 %.

Počet cestujících na Letišti Václava Havla za červen stoupl v porovnání s květnem téměř na pětinásobek, provoz o 61 %. Čerstvé provozní statistiky za červen ale ukazují zásadní problém aerolinek: poptávka po létání je velmi slabá.

Za červen Letiště Praha odbavilo téměř 39 tisíc lidí, zaznamenalo celkem 2 296 pohybů (start nebo přistání). V tomto čísle jsou zahrnuty i lety privátními letadly. V přepočtu to znamená, že na každý let bylo v průměru jen sedmnáct cestujících, loni v červnu to bylo 117 lidí.

Oproti loňskému roku se jedná o meziroční pokles odbavených cestujících o 97,8 %. Za stejný měsíc loňského roku prošlo pražským letištěm přibližně 1 776 540 lidí. Během června na pražském letišti přistálo nebo vzlétlo celkem 2 296 letů, v porovnání s předchozím měsícem celkem o 61 % více. Za červen nejvíce cestujících letělo na linkách mezi Prahou a Amsterdamem, Frankfurtem a Paříží, ze zemí pak do Německa, Nizozemska a Francie.

Letiště v červnu zaznamenalo velkou obnovu počtu letů, další linky se vracejí v červenci a v srpnu. „Předpokládáme, že v červenci a v srpnu budou počty odbavených cestujících i vzhledem k letním prázdninám rychleji narůstat. V červenci bychom podle prognóz mohli odbavit až 200 tisíc cestujících a v srpnu dokonce více než 300 tisíc cestujících. Do konce roku podle stávajících odhadů počítáme s tím, že bychom mohli odbavit 5,5 milionu odbavených cestujících,“ dodala mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

V tuto chvíli má Letiště Václava Havla Praha obnovená přímá letecká spojení do celkem 61 destinací od 23 dopravců.

Tagy letiště praha statistiky přepravených cestujících Letiště Praha Top
40 komentářů