16 hodin z Kunovic do Dubaje. L410 NG čeká prezentace na prestižním aerosalonu

Nové letadlo L410 NG. Foto: Aircraft IndustriesNové letadlo L410 NG. Foto: Aircraft Industries

Výrobce zvolil trasu, která se vyhýbá hornatým oblastem. V Dubaji ho čeká jednání s potenciálními zákazníky.

Společnost Aircraft Industries bude od neděle vystavovat svůj letoun L 410 NG na aerosalonu Dubai Airshow. Letadlo odstartovalo do Spojených arabských emirátů už včera a přiletět by mělo dnes. Stroj určený na regionální lety v řádu většinou stovek kilometrů musí překonat pět tisíc kilometrů s třemi mezipřistáními.

Aircraft Industries o cestě informovaly v tiskové zprávě. Cestou muselo letadlo podle plánu přistát na Krétě v Heraklionu a v egyptském Šarm-al Šajchu. Poslední zastávkou byl Bahrajn, odkud podle údajů na Flightradar24.com aktuálně letí svoji poslední část cesty.

Na palubě letounu L 410 NG nyní do Dubaje míří dva piloti a technik. Posádka během letu proletí vzdušnými prostory 9 zemí a na trase dlouhé 5 200 km letoun spotřebuje 5 600 litrů paliva, které bude doplňovat během několika mezipřistání. L 410 NG sice má dolet zhruba 2 500 km, ale v nádržích vždy musí zůstat navigační rezerva.

Pro let do Dubaje se volila západnější trasa, která vede přes Evropu do Egypta a Saúdské Arábie, aby se letoun vyhnul hornatým oblastem Iráku a Íránu. L 410 NG totiž může letět ve výšce zhruba 3 000 metrů, neboť jde o letoun určený primárně pro regionální dopravu na kratších tratích, a proto nemá přetlakovou kabinu. Ve výšce nad 3 kilometry by piloti potřebovali kyslík.

Jednání s možnými novými zákazníky

„Prodej letounů zůstává parketou osobních jednání a letových ukázek, proto do Dubaje vysíláme letadlo a silný obchodní tým, který bude jednat se stávajícími provozovateli i novými zákazníky o možnostech uplatnění nových modifikací letounu L 410 NG, o kterých uvažujeme. Jde o hlídkovou či plovákovou verzi,“ řekla Ilona Plšková, generální ředitelka Aircraft Industries.

Aircraft Industries začala se sériovou výrobou letadla na konci roku 2019. Hledání zákazníků zkomplikoval nástup pandemie koronaviru. Firma proto hledá nové segmenty trhu i úpravou na další verze. S hlídkovou verzí letounu L 410 (MPA) Aircraft Industries uspěla u polské pohraniční stráže, pro kterou loni dodala dva letouny. Díky vybavení jde v podstatě o létající radar. „Na Dubai Airshow se setkáme s brazilskými, ázerbajdžánskými, emirátskými i evropskými zákazníky. S hlídkovou verzí se nám již podařilo otevřít jednací dveře na Filipínách, ve Vietnamu i v Evropě a konkrétní obchodní případy budeme řešit v Dubaji,“ upřesnil Tomáš Novák, který se Dubai Airshow zúčastní.

L 410 NG je novou generací legendárního letounu L 410, který dobyl svět svými ekonomickými vlastnostmi a provozními schopnostmi pro regionální dopravu. Nová generace letounu vychází z konstrukce svého předchůdce, ale má výrazně vylepšené provozní vlastnosti. Aircraft Industries loni utržila téměř 2,282 miliardy korun, dodal zákazníkům 15 letadel. Předloni podnik vyvezl 13 letadel. Většina letounů směřovala na ruský trh, který je pro firmu stěžejní. Loňský zisk společnosti přesáhl 271 milionů korun. Letos plánovala firma výrobu 13 letadel.

Dubai Airshow patří mezi nejprestižnější letecké veletrhy, který láká leteckou komunitu napříč oborovým spektrem. Akce se zúčastní přes 1 200 vystavovatelů z 60 zemí. L 410 NG přistane na tzv. stojánce (static display) po boku 160 různých typů letounů světových výrobců, jako je Airbus, Boeing, Embraer, Bombardier a další.

Tagy Aircraft Industries Dubai Airshow L410 NG
16 komentářů