16 hodin a 10 minut bez mezipřistání. Airbus přepsal s novou A319 rekord

ACJ319neo startuje v Toulouse. Foto: AirbusACJ319neo startuje v Toulouse. Foto: Airbus

Společnost Airbus zaznamenala nový rekord v délce doletu svého úzkotrupého letadla. Airbus ACJ319neo pobyl ve vzduchu během testovacího letu přes

Společnost Airbus zaznamenala nový rekord v délce doletu svého úzkotrupého letadla. Airbus ACJ319neo pobyl ve vzduchu během testovacího letu přes šestnáct hodin.

Během testovacího letu z Toulouse nový airbus určený pro privátní lety zvládl doletět až na sever Grónska, zpět se vrátil přesně po 16 hodinách a 10 minutách. Airbus tak o 55 minut pokořil vlastní rekord v této kategorii, kdy letadlo ACJ319 zvládlo let ze Santiaga de Chile do Paříže za 15 hodin a 15 minut.

Letadlo má převzít společnost K5 Aviation, která v něm chystá speciální úpravu interiéru jen pro pár cestujících. „Chceme zákazníkům nabídnout nejrychlejší cestu i nepřekonatelný komfortu a služby. Mimořádně velký dolet je příjemným plusem tohoto letadla,“ řekl Erik Scheidt, šéf K5 Aviation, který se letu sám zúčastnil.

ACJ319neo je novou verzí letadla pro privátní movitou klientelu, odvozený je z nové řady A320neo. Má nové motory i zakončení křídel. Modely ACJ jsou pro Airbus relativně okrajovou záležitostí, v segmentu business aviation je větší poptávka po menších strojích. Celkem mají zákazníci objednáno 14 strojů ACJ.

Verze pro K5 Aviation má celkem pět přídavných nádrží na palivo umístěných v zavazadlovém prostoru kvůli většímu doletu. Oficiální dolet bude 12 500 kilometrů, o více než tisíc kilometrů méně než u Gulfstreamu G650ER (13 850 km), ten je v kategorii úzkotrupých letadel s největším doletem první. U širokotrupých bude mít největší dolet Boeing 777X BBJ.

Posádka letadla ACJ319neo po více než šestnáctihodinovém letu. Foto: Airbus

Posádka letadla ACJ319neo po více než šestnáctihodinovém letu. Foto: Airbus

Tagy ACJ319neo Airbus Airbus Corporate Jet
1 komentář