111 miliard korun. Boeing poprvé vyčíslil ztrátu z problémů MAXů

Výroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: BoeingVýroba 737 MAX v závodě Boeingu v Rentonu. Foto: Boeing

Výrobce letadel Boeing poprvé oznámil, jak vysoké škody způsobuje uzemnění letadel 737 MAX. Ve zprávě pro burzu uvedl, že do

Výrobce letadel Boeing poprvé oznámil, jak vysoké škody způsobuje uzemnění letadel 737 MAX. Ve zprávě pro burzu uvedl, že do svých výsledků za druhé čtvrtletí započítá ztrátu 4,9 miliardy dolarů (111 miliard korun) způsobenou uzemněním těchto letadel.

V přepočtu na jednu akcii jde o ztrátu ve výši 8,74 dolarů. Od pádu etiopského letadla v březnu akcie na burze ztratily již zhruba 15 %, v absolutním vyjádření šedesát dolarů. Podle Boeingu jsou do ztráty zahrnuty především platby zákazníkům za pozdní dodávky a škody, které uzemnění letadel způsobilo.

Boeing současně v oznámení uvedl, že očekává opětovné schválení provozu na začátku čtvrtého čtvrtletí, tedy nejdříve v říjnu. Současně ale upozornil, že k němu může dojít později. „Plně se soustředíme na bezpečný návrat 737 MAX do provozu,“ uvedl šéf Boeingu Dennis Muilenburg.

Výroba letadel 737 MAX se Boeingu současně prodražuje: výrobní náklady za čtvrtletí stouply o 1,9 miliardy dolarů. V přepočtu na vyrobená letadla to znamená zhruba deset milionů dolarů navíc u každého letadla.

Podle finančního ředitele Grega Smitha by problémy s letadly 737 MAX neměly nijak existenčně firmu ohrozit. „Provádíme vhodné kroky k tomu, abychom uřídili našli likviditu a současně zvýšili flexibilitu rozvahy. Pomáhá nám naše dlouholetá finanční disciplína i široké portfolio našich výrobků,“ uvedl Smith.

Boeing oznámí finanční výsledky za druhé čtvrtletí 24. července.

Tagy boeing Top uzemnění letadel 737 MAX
9 komentářů