10 minut pro dalších 150 km. U Humpolce vzniklo největší místo na ultrarychlé dobíjení aut

Nové ultrarychlé dobíjecí stanice na odpočívce Mikulášov u D1. Foto: ČEZNové ultrarychlé dobíjecí stanice na odpočívce Mikulášov u D1. Foto: ČEZ

Do konce roku chce ČEZ spustit dalších 20 rychlodobíjecích stanic.

Odpočívka Mikulášov na 96. km dálnice D1 ve směru z Brna do Prahy se stala místem s nejvyšším počtem ultrarychlých dobíjecích stanic v Česku. Poblíž Humpolce společnost ČEZ zprovoznila 14 stojanů pro ultrarychlé dobíjení. Jde o největší veřejný dobíjecí hub ultrarychlých stanic v České republice, uvedla firma v tiskové zprávě.

Na odpočívce je aktuálně šest stojanů s 320 kW dobíjením, čtyři se 180 kW a čtyři se 160 kW. „Množství a výkon stanic zaručuje, že řidič elektromobilu při cestě z Brna do Prahy vždy najde volný dobíjecí konektor k rychlému doplnění bezemisní energie,“ uvedla firma. Dobíjecí místa vznikají díky Operačnímu programu Doprava i z vlastních prostředků ČEZ.

„Stále zrychlujeme výstavbu sítě, aktuálně nabízíme řidičům 775 stojanů. Ale ještě důležitější je další zkracování doby dobíjení. Snažíme se proto průběžné zvyšovat výkon stojanů a rozšiřovat jejich počty. Symbolem těchto našich cílů je nově spuštěný největší areál ultrarychlých stanic v České republice, kde v jednu chvíli může ultrarychle doplňovat energii 28 elektroaut najednou. Díky výkonu a počtu stanic si většina řidičů za 10 minut doplní certifikovanou bezemisní energii na dalších 150 kilometrů jízdy,“ říká Pavel Cyrani, místopředseda představenstva ČEZ. Do konce roku chce firma spustit provoz dalších přibližně 20 ultrarychlých stanic.

„Dálnice D1 je u nás stále s velkým náskokem nejvytíženější a ve směru od Brna skutečně velký ultrarychlý hub dosud chyběl. Výhodou místa je kvalitní zázemí blízké čerpací stanice. Věříme, že řidiči si hub oblíbí a toto místo se zařadí mezi nejvyužívanější v síti dobíjecích stojanů ČEZ,“ dodal podotkl Tomáš Dzurilla, ředitel elektromobility ČEZ.

V Česku je podle aktuálních dat 2429 dobíjecích veřejných míst.

Tagy ČEZ D1 dobíjecí stanice
9 komentářů